2008-04-25

Україна. 13 тисяч ліквідованих гірничих виробок загрожують мешканцям Донбасу

На сьогоднішній день існують близько 13 000 ліквідованих у різний час гірничих виробок, що мали вихід на земну поверхню та які загрожують життю мешканців Донбасу. Найбільша кількість таких виробок знаходиться на території міст Горлівка, Єнакієве, Дзержинськ, Донецьк, Макіївка.

Так, тільки на протязі останніх 3 років на територіях Донецької та Луганської областей під час несанкціонованого проникнення до старих гірничих виробок загинуло 7 людей.

Гирла ліквідованих гірничих виробок, що мали вихід на денну поверхню не мають огороджень, не встановлені попереджуючі про небезпеку знаки. Крім того, зафіксовані факти самовільного пошкодження ізолюючих перемичок з метою несанкціонованого  видобутку вугілля та вилучення металу.

Водночас керівники шахт недостатньо стежать за порушеннями з утримання гирл старих виробок, щорічні обстеження продовжують, залишатися формальними, не дається оцінка небезпеки можливого проникнення газу-метану на поверхню.

Всі ці порушення та багато інших було виявлено в ході проведення цільових перевірок державними інспекціями з нагляду за охороною надр, геолого-маркшейдерськими роботами та переробкою корисних копалин разом із державними гірничотехнічними інспекціями Держгірпромнагляду.

Матеріали по виявленим фактам несанкціонованого користування надрами надано до обласних управлінь охорони навколишнього природного середовища, обласних державних адміністрацій та органів прокуратури. Для інформації Держгірпромнаглядом надіслано узагальнюючу довідку до Міністерства вугільної промисловості.

"Держгірпромнагляд України"