2012-05-28

Учасники круглого столу в Міненерговугілля високо оцінили потенціал України у сфері видобутку енергоресурсів

Наявний геологічний потенціал України дозволяє видобувати значно більші обсяги природного газу, ніж зараз, а в результаті запровадження відповідних заходів Україна зможе повністю забезпечити себе власним природним газом.

Такі висновки Спеціального дослідження «Природний газ та енергетичне майбутнє України», проведеного консалтинговою компанією в галузі енергетики IHS CERA, були представлені під час круглого столу в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України 25 травня 2012 р.

Участь у круглому столі взяли Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, представники компанії IHS CERA, представники НАК «Нафтогаз України», вітчизняні та зарубіжні експерти, представники міжнародних нафтогазових компаній.

Виступаючи перед учасниками круглого столу, Юрій Бойко подякував IHS CERA та фахівцям за проведену роботу. Міністр висловив впевненість, що отримані результати продемонструють значні перспективи українського газового сектору для інвесторів та українських спеціалістів.

«Звіт демонструє дуже амбітні перспективи для України, для нашої промисловості. Я дякую колегам з компанії IHS CERA і всім, хто брав участь в цьому дослідженні, за їх піврічну роботу. Отриманий звіт показує значні перспективи, як для інвесторів, так і для українських фахівців. Ми далі працюватимемо в напрямках, окреслених у звіті, і, я сподіваюся, отримаємо хороші результати», - сказав Юрій Бойко.

У свою чергу керівник програми компанії IHS CERA Лорент Русекас заявив, що проведене дослідження свідчить про величезний потенціал з нарощування обсягів видобутку газу в Україні, зокрема і за рахунок розробки сланцевого газу.

«По-перше, Україна має дійсно істотні ресурси, перш за все, традиційного газу. По-друге, наша команда розробила і переглянула геологічні дані, які стосуються українського потенціалу нетрадиційних видів газу, зокрема – сланцевого газу та вугільного метану. Україна має величезний потенціал, вона не має покладатися на імпорт газу, а може стати незалежною у сфері природного газу», - сказав представник компанії IHS CERA.

Експерти IHS CERA презентували модель видобутку газу в Україні до 2035 р. за сценарієм, в якому сучасні технології застосовуються  поступово, але всебічно. Згідно з висновками експертів, у разі забезпечення достатніх інвестицій у видобуток газу, до 2035 року Україна зможе видобувати близько 60 і більше млрд. кубометрів на рік.

Під час обговорення було зазначено, що задля забезпечення збільшення видобутку вуглеводнів як з традиційних, так і з нетрадиційних джерел, Україні необхідно вжити відповідних кроків щодо реформування наявної структури галузі та законодавства.

Учасники круглого столу також обговорили сучасний стан та потенціал запасів і ресурсів газу в Україні з традиційних і нетрадиційних джерел, стратегічну роль газотранспортної системи держави у постачанні та транзиті природного газу до країн Європи, питання підвищення ефективності та диверсифікації джерел видобування газу в Україні, перспективи залучення іноземних компаній у сферу розвідки та видобування газу, проблеми та перспективи розвитку внутрішнього ринку природного газу.

Прес-служба Міненерговугілля