2021-10-13

У Житомирі відкрилася виставка мінералів "Камінь істини"

Виставка мінералів "Камінь істини" відкрилася в Житомирському обласному краєзнавчому музеї. Про це повідомляє UA24Pro.

Відвідувачам було представлено велику кількість яскравих, різноманітних експонатів: граніти, пегматити, бурштин тощо. 

– У світі майже нема корисних копалин, яких би не було в нашому краї, хоч у маленькій кількості, – розповідає завідуючий природничим відділом музею Петро Печенюк про Житомирщину. – Найбільше славиться Житомирщина гранітами, їх у нас десятки родовищ, котрі є майже в кожному районі. І що цікаво: в кожному родовищі – граніти мають інші властивості. Навіть якщо відстань між родовищами кілометрів два – все одно властивості каменю різні. На Житомирщині є й пегматити, – переходить до іншого стенду Петро Печенюк. – З нього видобувають ітрій, цирконій та інші рідкісні й необхідні у виробництві мінерали. Добувають із нього й самоцвіти: опал, топаз, гранати...

Задуматися над тим, який багатогранний світ, спонукає й картина нашого земляка, відомого художника Олександра Канцерова, написана ще в 1936 році. З неї, власне, й розпочинається виставка мінералів. На картині художник відобразив зріз земної кори та дію вулканів.

– Тут схематично показано і тиск важких пластів, і дію розпеченої магми, – розповідає Петро Печенюк. – І що цікаво: внаслідок цього одні камені руйнуються й перетворюються в пісок і глину. Інші мінерали, навпаки, – цементуються і перетворюються або в кварцити, або в камінь-пісковик. І ті, й інші в нас є.

Є на виставці й експонати, завезені з інших регіонів України, зокрема, – з південних областей. – Ми їх показуємо, – говорить Петро Печенюк, – щоби поглибити знання наших земляків про нашу природу. Зокрема, карбонатні породи – крейда, вапно, мармур – утворилися з черепашок морських молюсків.