У Японії протестовано нафтохімічний завод під керівництвом штучного інтелекту

Японські ENEOS Corporation та Preferred Networks, Inc. оголосили, що їм вдалося протягом двох днів поспіль керувати установкою екстракції бутадієну в автономному режимі на нафтохімічному заводі ENEOS Kawasaki Refinery із використанням нової системи штучного інтелекту.  

Система, спільно розроблена обома компаніями, автоматизує великомасштабні та складні операції на нафтопереробних та нафтохімічних заводах, які нині потребують втручання досвідчених операторів.

Штучний інтелект було розроблено для прогнозування майбутніх значень датчиків пристрою та вимог до роботи клапана на основі минулих даних про складні кореляції між декількома аналогічними значеннями, отриманими за допомогою змодельованих даних. Випробування тривало два дні, протягом яких системі вдалося відстежити 25 важливих факторів, включаючи внутрішню температуру, тиск, швидкість потоку та стан продукту, а також автономно відрегулювати 12 клапанів в установці екстракції бутадієну.

Обидві компанії очікують, що нова система штучного інтелекту допоможе підвищити безпеку та стабільність роботи заводу за рахунок зменшення залежності від різного рівня кваліфікації операторів. Його розвиток підтримується субсидіями від Міністерства економіки, торгівлі та промисловості Японії.

Після успіху спільного підприємства ENEOS та PFN планують запровадити нову модель автономної роботи заводу на основі штучного інтелекту для підвищення продуктивності та енергоефективності.