2015-12-18

У третьому аукціоні Держгеонадра залучила до держбюджету понад 15 млн грн

У відповідності до оприлюдненого плану, Державна служба геології та надр України провела третій у цьому році відкритий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. За результатами відкритих торгів сукупну початкову вартість продажу лотів вдалося збільшити у понад 5 разів – з майже 3 млн грн до 15,8 млн гривень.

Серед шести ділянок, виставлених на аукціон, представлені такі корисні копалини: нафта, газ природний, конденсат; газ сланцевих товщ; піщано-гравійна суміш; підземні мінеральні природні столові води та питні підземні води. Найуспішнішою в цьому аукціоні з точки зору росту ціни виявилася Слобідська ділянка у Львівській обл. Спецдозвіл на геологічне вивчення, у т.ч. дослідно-промислову розробку родовища піщано-гравійної суміші проданий за 12,5 млн грн у порівнянні зі стартовими 17,9 тис. гривень.

«Формат відкритого аукціону, який ми запровадили цього року, вже вкотре доводить свою ефективність, а регулярна практика прозорих торгів відкриває нові можливості для залучення інвесторів. В аукціонах важливо те, що перемагає підприємство, готове заплатити за лот більшу ціну, а це – надходження до державного бюджету і робота в умовах відкритої чесної конкуренції. Сьогодні жваві торги свідчать про те, що підприємці зацікавлені у розробці надр і дбатимуть про виконання взятих на себе зобов’язань. А це у свою чергу стимулюватиме подальший розвиток галузі», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о Голови Державної служби геології та надр України.

16 грудня 2015 року у приміщенні Держгеонадр України відбувся вже третій цього року відкритий аукціон у присутності ЗМІ та в супроводі онлайн-трансляції в режимі реального часу. В ході першого аукціону (24 липня) до держбюджету вдалося залучити близько 38,5 млн грн (без урахування вартості викупу геологічної інформації) при стартовій вартості лотів у 12 млн грн.; на другому аукціоні (10 листопада) – близько 15 млн грн при стартовій вартості 2,8 млн гривень.

У 2016 році Державна служба геології та надр України планує продовжити практику відкритих аукціонів, а також перейти до електронних торгів, що сприятиме збільшенню прозорості як самих торгів, так і роботи в галузі надрокористування в цілому.