2015-12-15

У США підтримали пункт Акту Додда-Френка щодо оприлюдення інформації у видобутку

Комісія з питань цінних паперів та фондового ринку (SEC) проголосувала на користь пункту 1504 Акту Додда-Френка. Publish What You Pay США вітає рішення Комісії щодо пропозиції встановити правила відповідно до міжнародного стандарту прозорості у видобувній галузі.

Відповідно до розділу 1504, всі нафто-, газо-, вуглевидобувні компанії США повинні оприлюднювати платежі за доступ до природніх ресурсів.
 
"В той час, коли ми ще аналізуємо пропозицію, Комісія готова відповісти на заклик інвесторів, які володіють трильйонами доларів, уряду Сполучених Штатів, і сотням інших організацій громадянського суспільства в багатих на природні ресурси країнах. Вона може зробити це шляхом видачі жорстких правил, котрі передбачають розкриття інформації про платежі компаній за проектом," сказала Яна Морган, директор Publish What You Pay США.
 
Коментуючи рішення Комісії, Міністерство внутрішніх справ та Державний департамент підкреслили важливість правил.
 
У листі від листопада 2015 року Державний департамент зазначає, що розділ 1504 стосовно підвищення прозорості та зниження корупції в секторах нафти, газу та корисних копалин просуває безпосередньо інтереси зовнішньої політики Сполучених Штатів. Корупція і неналежне управління доходами може перешкоджати економічному зростанню та зменшити можливості країни в плані торгівлі та інвестицій.

Інвестори, активи яких становлять більше 6,4 трл доларів, в переважній більшості погоджуються з важливістю положення 1504 та беруть активну участь у роботі Комісії над створенням сильної законодавчої бази, яка б відповідала рівню ЄС, Канади та Норвегії.
 
"30 країн вже приймають обов'язкові закони та, з іншого боку, ряд компаній почав добровільно звітувати про платежі, включаючи Kosmos Energy і BHP Billiton, найбільшої в світі гірничодобувної компанії.
 
Сполучені Штати є найбільшим ринком видобутку корисних копалин у світі, який включає приблизно 1000 іноземних та вітчизняних компаній, у тому числі державні компанії Китаю.

Publish What You Pay збирається коментувати пропонований документ і працювати з Комісією для того, щоб впевнитися, що він буде відповідати подвійній мети: отримання інвесторами інформації для оцінки інвестиційного ризику та отримання громадянами даних для порівняння інформації уряду та компаній.