2020-11-10

У Росії закінчуються алмази - експерт

Виснаження алмазоносних пісків в Арктиці призведе до того, що до 2030 року видобуток розсипних алмазів скоротиться не менш ніж у три рази, у зв'язку з чим необхідно переорієнтуватися на пошук інших родовищ алмазів. В Якутії виявлено ознаки кількох подібних родовищ із значними запасами великих алмазів, повідомив заступник голови Сибірського відділення РАН академік Микола Похиленко. За його словами, компанія "Алмазы Анабара" поступово починає переходити на розсипне золото і платину. 

Вчені пропонують переорієнтуватися на пошуки родовищ корінних алмазів. На їхню думку, скорочення попиту на камені ювелірного класу рано чи пізно мине, оскільки воно пов'язане виключно з економічною кризою, викликаною пандемією.

«В Арктичній зоні Якутії є ознаки перебування на тих самих територіях давніх середньопалеозойських трубок віком приблизно 370 млн років, аналогічних «Миру», які містять значні обсяги великих дорогих алмазів», - каже Похиленко.

Кімберлітова трубка «Мир» - одне з найбільших в світі родовищ алмазів, розташоване у Республіці Саха (Якутія), у долині річки Ірель в 850 км на захід від Якутська. Видобуток тут припинено у 2017 році через аварію. «Удачный» - найбільше підземне родовище АЛРОСА, що знаходиться у місті Вдалий на заході Якутії. 

За інформацією Rough and Polished