2017-07-12

У НАК "Надра України" відбулась робоча нарада

11 липня  у Національній акціонерній компанії «Надра України» відбулася робоча нарада за участю очільника Держгеонадр Олега Кирилюка, Голови правління Компанії Ярослава Климовича, генерального директора «Укрнаукагеоцентр» Петра Голуба та керівників структурних підрозділів НАК.

У вступному слові Ярослав Климович наголосив, що наразі ситуація у сфері геології складна, але «Надра України» роблять усе від себе залежне для прирощення мінерально-сировинної бази України. Попри скорочення фінансування державної програми «Розвиток мінерально-сировинної бази», Компанія знаходить кошти на геологорозвідувальні роботи, активізувалася діяльність дочірніх підприємств НАК «Надра України».

— У нас є глобальне бачення розвитку геологічної галузі України, є ряд напрацьованих проектів. Але їх можна втілити лише за всебічної підтримки держави. Якщо буде підтримка, тоді ми готові оновити всі дані по нашим проектам, залучити до роботи експертів, напрацювати зміни нормативно-правової бази і дати результат. Потенціал є, але для його реалізації потрібні великі зусилля і допомога держави, — підкреслив Ярослав Климович і передав слово Голові Державної служби геології та надр України Олегу Кирилюку.

— Задача у нас нелегка — підняти престиж геології, щоб залучати молодь, щоб наші підприємства були в пріоритеті на тендерах. Адже потенціал у нашої країни колосальний. Ми всіма силами повинні зберегти підприємства, які є стратегічно важливими для держави, домогтися належного фінансування, та поповнити мінерально-сировинну базу країни, — з такими словами звернувся до присутніх Олег Васильович.

Генеральний директор ДП «Укрнаукагеоцентр» Петро Голуб підтримав правильно розставлені акценти у виступах Ярослава Климовича та Олега Кирилюка. Він звернув увагу присутніх на необхідність відродження джерел фінансування геологорозвідувальних робіт.

— Якщо хоча б 1% рентної плати від видобутку вуглеводнів виділяти на геологорозвідку, то це суттєво оздоровить галузь і дасть новий поштовх для розвитку геології в Україні, — зазначив Петро Голуб.

Насамкінець наради Ярослав Климович подякував очільнику Державної служби геології та надр України Олегу Кирилюку за участь у зустрічі та висловив впевненість, що налагодження діалогу з Держгеонадрами сприятиме тому, щоб спільними зусиллями вивести геологічну галузь на новий рівень розвитку. Це звучить особливо актуально напередодні відзначення 100-річчя геологічної галузі.