2018-09-28

У Міненерговугілля обговорили з представниками ОЕСР реформування державних підприємств

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко провела робочу зустріч із місією Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з метою обговорення підготовленого ОЕСР Звіту з оцінки реформування державних підприємств у нафтогазовому секторі.

Під час заходу сторони обмінялися думками, надали коментарі до окремих положень Звіту та обговорили заходи, що сприятимуть досягненню цілей для успішної реалізації енергетичної політики України.

Наталія Бойко подякувала місії ОЕСР та відзначила її роль у підтримці Уряду України у проведенні реформи корпоративного управління та роботи з державними підприємствами у нафтогазовому секторі відповідно до стандартів ОЕСР, а також прокоментувала основні зрушення та заходи, що проводяться для реформування енергетичного сектору в цілому.

Аналітичний звіт ОЕСР щодо функціонування нафтогазового ринку України в контексті загальних реформ євроінтеграційного напряму дає можливість якісно провести оцінку сильних та слабких сторін. «Звіт ОЕСР окреслює основні вектори діяльності нафтогазових компаній, містить стислий аналіз можливого розвитку подальших тенденцій для реформування нафтогазового сектору та енергетичної сфери загалом», - зазначила Наталія Бойко, підкреслюючи важливість виконаної роботи.

Окремо Наталія Бойко зупинилася на питанні щодо проведеної роботи у нафтогазовій сфері, зокрема в контексті впровадження Енергетичної стратегії України до 2035 року. Наголосила, що вже розроблено та затверджено план дій до 2020 року з реалізації першого етапу Стратегії. Серед іншого, зазначила, що одним із важливих завдань є інтеграція енергетичних ринків України з енергетичними ринками ЄС, та у контексті міжнародних зобов’язань наголосила на важливості провести процедуру щодо сертифікації оператора газотранспортної системи та системи передачі електричної енергії.

Наталія Бойко поінформувала іноземних колег щодо поточної ситуації із питанням анбандлінгу НАК «Нафтогаз України». Зокрема, відзначила розроблення НАК «Нафтогаз України» Дорожньої карти анбандлінгу оператора газотранспортної системи України на 2018-2020 роки та поінформувала про підписаний Меморандумом між наглядовими радами НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Магістральні газопроводи України», який сприятиме координації дій відповідних наглядових рад.

«Заключні рекомендації Організації слугуватимуть важливою теоретичною та практичною базою для подальшого успішного провадження реформ», - підсумувала заступник Міністра.

У зустрічі взяли участь Віталій Кушніров, Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Олена Іванова та Євгенія Німак – державні експерти зазначеного Директорату, а також Євген Россіков, експерт Директорату викопних видів палива.

Довідково: Проект започатковано у січні 2018 року та планується завершити у березні 2019 року. Проект впроваджується ОЕСР за фінансової підтримки Уряду Норвегії.