2015-06-10

У Києві відбувся Міжнародний форум Government Relations

У Києві 5 червня відбувся Міжнародний форум Government Relations, на якому було обговорено сучасні бізнес-тенденції, питання ефективної взаємодії бізнесу та влади, лобіювання інтересів української бізнес-спільноти на вітчизняному та міжнародному ринках.

Учасники зосередили увагу на необхідності розвитку конструктивної та відкритої форми діалогу між бізнесом та владою, розвитку GR та лобізму в Україні, законодавчому аспекті розвитку та необхідності даного кроку для влади та бізнесу. Також було розглянуто іноземні практики для використання в Україні та зовнішньоекономічній діяльності.

Олена Павленко, президент аналітичного центру DiXi Group, виступила з презентацією “Запровадження стандарту ЕІТІ – за і проти”. Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 48 країнах світу. EITI вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

Згідно Конституції України, надра є власністю народу . “Народ має знати, що робиться з надрами, наскільки ефективно вони використовуються, розуміти процес їх використання. Ініціатива прозорості – це якраз і є той інструмент, який теоретично має дати народу побачити як використовуються надра в України”, – підкреслила О. Павленко.

Що означає ця Ініціатива? Вона вимагає щоб усі учасники ринку – видобувні компанії, місцеві органи влади, органи державної влади відкривали і показували максимальну кількість інформації про видобувну галузь. Йдеться як про так звану контекстуальну інформацію – обсяг видобутку, перелік родовищ, ліцензії, – так і про фінансову інформацію – скільки компанії заплатили, яких податків, до яких бюджетів (місцевих громад чи центрального), якщо з них фінансуються місцеві проекти.

Усе це створить основу для довіри між бізнесом, громадськістю і урядом, яка необхідна для того, щоб вирішити дуже багато проблем: починаючи з того, як встановити справедливу ренту, і закінчуючи тим, як зменшити рівень конфліктів в регіонах, де населення незадоволено екологією аби іншими проблеми видобутку.

Ця міжнародні ініціатива вже випробувана в світі. Як зазначила О.Павленко, стандарту ЕІТІ вже довіряють. Сьогодні виконання зобов’язань України в рамках ЕІТІ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій (Світового банку, МВФ тощо), міститься у спільних документах України та ЄС, є фактором для оцінки України з боку інвесторів-енергетичних компаній.

Світовий банк також вимагає щоб ЕІТІ працювала в Україні, щоб відкривалося максимально інформації, тому вважає видобувну галузь однією з пріоритетних для фінансування. Невиконання цих зобов’язань не лише погіршить оцінку України міжнародними партнерами, але і надалі сприятиме непрозорості та корупції в сфері видобутку.

“Нам завжди закидають, що ініціатива працює в багатьох країнах Африки, Середньої Азії, чому там немає європейських країн. Насправді, тому що європейські країни вже дуже давно всю цю інформацію відкрили, і вона в них вже є в публічному доступі. Так, на сайті американського ЕITI в режимі он-лайн можна побачити будь-яку видобувну компанію, побачити скільки вона податків платить, куди вона ці податки платить. Такий закон вже прийнято в Канаді, Великобританії, Європейському Союзі, найближчим часом Австралія буде приймати такий закон. В Україні є такі ж зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС”, резюмувала Олена Павленко.

Як Ініціатива прозорості буде виглядати в конкретних продуктах? Це буде щорічний звіт про видобувну галузь, який випускатиме Україна. В описовій частині буде викладено інформацію про родовища, про власників ліцензій, як вони працюють, скільки видобувають; також буде подано фінансову інформацію – хто, скільки, і якого роду податків і платежів сплатив, а також скільки коштів отримав уряд. Слід зазначити, що в деяких країнах ще вимагається, щоб уряд показав, як використовуються кошти, отримані ним від використання природних ресурсів.

Україна має оприлюднити перший такий звіт у жовтні 2015 року, і для цього потрібно зробити кілька кроків. “По-перше, прийняти закон, який зробить обов’язковим відкриття цієї інформації. Станом на зараз, вона надається лише на добровільній основі. Нечесні компанії мають право не відкривати цю інформацію. По-друге, затвердити процедуру, як ця інформація буде збиратися та публікуватися, хто буде відповідальний. Це зафіксовано в проекті розпорядження Кабміну, який зараз знаходиться на розгляді. Я дуже сподіваюся, що він буде прийнятий”, сказала Олена Павленко.

Слід зазначити, що видобувні компанії, уряд і громади, і навіть ті самі міжнародні фінансові організації отримають дуже конкретну вигоду від Ініціативи прозорості.

“Я сподіваюся, що ми справимося, і Україна в жовтні виконає своє міжнародне зобов’язання і опублікує перший звіт ЕІТІ, який буде цікавим та корисним всім нам”, підсумувала Олена Павленко.