2018-09-12

У Києві відбулося засідання Українсько-норвезької Міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки

11 вересня 2018 року у м. Києві відбулося друге засідання Українсько-норвезької Міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки під співголовуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України І. С. Насалика та Міністра торгівлі та промисловості Королівства Норвегія Т. Р. Ісаксена.

У вступній промові Голова Української частини І. С. Насалик висловив вдячність Норвезькій стороні за підтримку України у час її історичних випробувань, зокрема за невизнання Норвегією російських президентських виборів у Криму у 2018 році та підтримку рішення Ради ЄС про продовження санкцій проти окупованого Росією Криму.

У ході засідання розглянуто низку найактуальніших для обох сторін питань, зокрема співробітництво у сферах енергетики, енергоефективності, торгівлі морепродуктами, інфраструктури.

Українська сторона запросила компанії Королівства Норвегії інвестувати у видобування вуглеводнів на території України, підтримала плани Норвезької сторони стосовно інвестицій в розвиток відновлюваних джерел енергії, а також запропонувала розглянути можливість обміну досвідом у рамках технологічного оновлення парку автомобілів за рахунок електрокарів та гібридних автомобілів.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко зазначила: «Минулого року прийнято Енергетичну стратегію України на період до 2035 року, яка стала абсолютно новим євроінтеграційним та прогресивним вектором в розвитку енергетики країни. У той же час ми розуміємо, що зараз увесь світ стоїть перед такими спільними викликами як ефективне використання ресурсів, запобігання зміни клімату, необхідність зменшення викидів».

Також, Норвезькій стороні висловлено вдячність за активну допомогу у впровадженні Програми Міжвідомчого співробітництва між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Управлінням водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія у сфері гідроенергетики. На сьогоднішній день разом із Управлінням водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія завершено роботу щодо наповнення змістовних компонентів Програми співпраці, реалізація якої дозволить ефективно реформувати сферу малої гідроенергетики та збільшити потенціал будівництва малих ГЕС в країні.

«Основна спрямованість поглиблення двосторонніх відносин з Норвегією полягає у наповненні партнерських стосунків реальним економічним змістом, збільшення обсягів взаємної торгівлі, реалізації конкретних інвестиційних проектів, зокрема в галузі енергетики та енергозбереження, ефективної реалізації фінансової допомоги», – зазначив Ігор Насалик.

Під час засідання Комісії було прийнято рішення про створення робочої групи з питань ядерної безпеки.

За результатами засідання підписано «Спільну заяву – пріоритети за результатами другого засідання Українсько-норвезької Міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки». Сторони домовилися наступне засідання провести в Норвегії у 2019 році.