2005-06-08

У Керниці шукають джерело забруднення

“Cтаном на 6 червня склалася ймовірна загроза забруднення пестицидами питної води у криницях 386 господарств села Керниця Городоцького району, у яких проживає 1500 осіб”, – повідомив “Газету” Віталій Туровцев, працівник прес-служби ГУ МНС у Львівській області.

“Газета” вже писала про те, що 1 червня у криницях села Керниця працівники головного управління МНС у Львівській області виявили хлорорганічні пестициди, рівень яких уп’ятеро-вдесятеро перевищує гранично допустиму концентрацію у водоносному ґрунті. Того ж дня за ініціативою селян опечатали три криниці. Сьогодні, за офіційною інформацією, опечатано вже шість, а реально мешканці практично всіх господарств не користуються водою зі своїх криниць.

За словами Василя Павлюка, першого заступника голови Городоцької райдержадміністрації, у місці, на яке вказували селяни як на ймовірне захоронення пестицидів, ґрунт на глибину 3 м абсолютно чистий. Він також наголосив, що через дощ пестициди можуть бути “захоронені” на глибину 50-100 м. Тому наразі службам, які проводять проби води і ґрунтів, не вдалося з’ясувати, де ж саме розташоване джерело забруднення.

Результати ж досліджень Львівського обласного державного проектно-технічного центру охорони родючих ґрунтів, який узяв вісім проб ґрунтів, показали, що допустиму норму пестицидів таки перевищено в питній воді шести криниць, розвідної мережі школи та водонапірної башти. П. Павлюк повідомив “Газету”, що щодня в селі Керниця беруть по 20 проб води, які відправляють на лабораторні дослідження в Городоцьку, Яворівську та Жовківську районні санітарно-епідеміологічні станції, та у Львівську обласну СЕС. Аби відшукати джерело забруднення, Городоцька райдержадміністрація залучила й працівників геолого-розвідувальної експедиції.

6 червня на спільному засіданні керівництва Городоцької райдержадміністрації та представників різних служб, які працюють над урегулюванням ситуації, що склалася в селі Керниця Городоцького району, ухвалено рішення про будівництво там водопроводу. Але до того, за словами Віталія Туровцева, з ґрунтів зніматимуть землю, забруднену пестицидами. Він також зазначив, що з 1 червня автомобіль МНС регулярно підвозить із Городка питну воду для мешканців Керниці.