2016-08-22

У грудні відбудеться перший аукціон з продажу спецдозволів за новими правилами

19 серпня, Державна служба геології та надр України оголосила про проведення першого аукціону з продажу спеціальних дозволів на користування надрами за новими правилами. Аукціон відбудеться 20 грудня. Після офіційної публікації оголошення в газеті «Урядовий кур’єр» та оприлюднення інформації на офіційному сайті Служби, потенційні надрокористувачі мають 75 днів на подання заявок – до 2 листопада 2016 року.

Держгеонадра як організатор на аукціон виставила сім ділянок у Вінницькій, Закарпатській, Сумській, Кіровоградській, Одеській областях (перелік подаємо нижче).

«Сьогодні ми оголосили про проведення аукціону за новими правилами. В 2016 році – це другий аукціон, але перший після внесення змін від 12 квітня до постанови №594. Згідно нової редакції, у надрокористувача тепер є не 15 днів на підготовку належних документів, а в п’ять разів більше – 75. Сподіваємось, що нові правила, які ми ініціювали, дадуть можливість залучити якомога більше учасників аукціону, а значить і поповнити державний бюджет. Єдиний і прозорий критерій перемоги в аукціонах – ціна, саме такий підхід дозволяє ефективно залучати надходження держбюджету і створює умови відкритої чесної конкуренції», – зазначив керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Перелік ділянок, які виставили на аукціон:

Порогівське родовище, Вінницька обл. (Пісковик «Каміньоблицювальний». Вид користування – видобування).
Тереблянська площа, Закарпатська обл. (Нафта, газ природний, конденсат. Вид користування – геологічне вивчення, у т. ч. ДПР).
Сурмачівська ділянка, Сумська обл. (Ннафта, газ природний, конденсат. Вид користування – геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі ДПР, з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища).
Південна ділянка Балахівського родовища, Кіровоградська обл. (Графітові руди/графіт. Вид користування – видобування).
Східна ділянка Рекечинського родовища, Вінницька обл. (Вапняк пиляльний. Вид користування – геологічне вивчення, у т.ч. ДПР). Кунківська ділянка, Вінницька обл. (Суглинки, глини. Вид користування – геологічне вивчення, у т.ч. ДПР).
Олександрівська ділянка, Одеська обл. (Вапняк пиляльний. Вид користування – геологічне вивчення, у т.ч. ДПР).

Увага! Реєстрація покупців або їх уповноважених осіб, відбуватиметься в день проведення аукціону, 20 грудня, з 900 до 10 45 год. за адресою: м. Київ, вул. Ежена Потьє, 16, Державна геологічна служба, актовий зал (4 поверх). Аукціон щодо кожної ділянки надр відбувається за умови реєстрації не менш як двох покупців на придбання дозволу.

Довідка: Перший аукціон у 2016 році щодо користування надрами було проведено 22 березня. Він став четвертим у практиці проведення відкритих торгів Службою із залученням ЗМІ, громадськості та практики он-лайн трансляції. На торги було виставлено вісім ділянок. За результатами відкритих торгів, сукупна початкова вартість лотів збільшилася на понад 3 млн грн – з 9,5 млн грн до 12,5 грн. У ході аукціону найбільше зросла вартість Бистрицької площі у Львівській обл.: спецдозвіл на геологічне вивчення, у т.ч. дослідно-промислову розробку нафтогазоносних надр, по цьому лоту був проданий за 2 321 980 грн у порівнянні зі стартовими 301 980 грн.