2011-05-17

У Генеральній прокуратурі України проведено міжвідомчу нараду з питань додержання законності у сфері використання надр

У Генеральній прокуратурі України 13 травня 2011 року відбулася міжвідомча нарада під головуванням заступника Генерального прокурора України Віктора Занфірова з питань законності у сфері геологічного вивчення та використання надр.

Участь у нараді взяли керівники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державної служби геології та надр України, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, прокурори Донецької, Закарпатської, Київської, Луганської, Полтавської, Сумської та Чернівецької областей.

На нараді зокрема, зазначено, що проведені прокурорами у поточному році перевірки засвідчили численні та системні порушення законів у цій галузі, відсутність дієвого контролю за використанням та охороною надр з боку контролюючих органів.

Через їх бездіяльність в регіонах набули поширення незаконні розробки родовищ корисних копалин, самовільне зайняття земельних ділянок та зняття родючого шару ґрунту з метою їх видобування.

Найпоширенішими видами копалин в державі, які несанкціоновано добуваються, є насамперед вугілля, підземні прісні води, глина, пісок та інші, переважно пов’язані з будівельною галуззю.

Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування самоусунулися від виконання наданих їм законом повноважень у сфері надрокористування. Ними не вживаються заходи щодо припинення незаконного видобутку корисних копалин, не завжди інформуються про такі факти контролюючі та правоохоронні органи.

Окрім цього, було звернуто увагу присутніх не той факт, що на даний час малоефективною є робота правоохоронних органів у цій сфері.

За результатами проведених прокурорами перевірок у поточному році порушено 50 кримінальних справ. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 162 посадові особи, третина з них – працівники органів державного контролю. Повернуто до державного бюджету 8,2 млн. грн., за позовами прокурорів судами розглядаються справи про відшкодування ще 30 млн. грн. Робота на цьому напрямі триває.

За результатами міжвідомчої наради прийнято рішення про вжиття конкретних заходів, виконання яких сприятиме вирішенню проблемних питань та реалізації визначених державою завдань у сфері надрокористування.

Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України