2014-10-20

У Держгеонадрах України обговорили перспективи видобування горючих сланців

У приміщенні Держгеонадр України 15 жовтня 2014 року керівництво органу та НАК «Надра України» спільно з представниками ТОВ «Сланцехім» обговорили перспективи видобування горючих сланців в Україні.
Фахівці ТОВ «Сланцехім» презентували проект виробництва масла з горючого сланцю. Ця технологія затребувана на світовому ринку, де високі ціни на нафту і збільшення енергоспоживання зробили сланець цінним ресурсом.

Запропонований проект заслуговує на увагу, оскільки питання енергетичної незалежності як ніколи є актуальним і вжиття заходів для економії палива та переходу на альтернативні джерела опалення є необхідністю сьогодення.

За підсумками зустрічі учасники домовились про більш детальне вивчення питання та подальший розвиток співробітництва, спрямованого на реалізацію проекту.

Довідково: сланець є осадовою породою, що містить органічну речовину кероген, який при нагріванні відділяють від каменю і після обробки перетворюють на рідке сланцеве масло. Масло можна збагатити і довести до фракції дизельного палива, авіаційного палива або бензину, проте в основному його використовують в якості палива для стаціонарних котельних установок і промислових печей. Перевагою є те, що котельні, які працюють на мазуті, при використанні сланцевого масла не потребують переоснащення.