2016-05-11

У Берліні експерти представили реформи українського газового сектору

10 травня у Берліні експерти DiXi Group презентували аналітичну записку “Реформа українського газового сектору: взаємна вигода для України та Європи”.

Адвокаційна поїздка включала публічні дебати і двосторонні зустрічі з аналітичними центрами і політичними колами у Німеччині. Вона була організована Офіс зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі у співпраці з Німецьким інститутом міжнародної політики і безпеки (SWP), Німецькою радою з міжнародних відносин (DGAP) і Media Coach.

Візит відбувся в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).

“Протягом двох років після Революції гідності, Україна здійснила значні кроки з реформування на ринках газу та електроенергії. Масштаб і глибина реформ є такими, що газовий ринок України став ще більш інтегрованим з європейським і настільки ж прибутковим. Частково цей успіх завдячує підходу “батога і пряника”, що був застосований міжнародними партнерами України. Такий підхід має бути продовжений за принципом позитивної обумовленості, коли більша підтримка надається в обмін на подальші реформи”, наголосила Олена Павленко, президент DiXi Group.

За словами керівника програм DiXi Group Романа Ніцовича, більша ліквідність на внутрішніх ринках газу та електроенергії України відкрила би можливості для вітчизняних й іноземних компаній інвестувати в різних секторах, а саме видобутку / генерації, передачі і розподілу, зберігання, торгівлі, постачанні та збуту. “Подальша лібералізація ринків газу та електроенергії, а також створення незалежного регулюючого органу повинні слугувати досягненню цією мети”, сказав він. “Наше завдання – переконатися, що ці питання залишатимуться серед пріоритетів уряду України та серед перших на порядку денному українсько-німецької співпраці”.

Відповідно до висновків аналітичної записки, реформи газового сектора в Україні стали “історією успіху” у процесі становлення, яка має потенціал для підвищення енергетичної безпеки в країнах Центральної та Східної Європи. Після прийняття нового закону про ринок газу і відповідних підзаконних актів, Україна стала ближче до європейського законодавства і ефективно використовує можливості імпорту газу з ЄС. Це заново позиціонувало Україну на європейському ринку газу – від суто транзитної країни до надійного торгового партнера, який інтегрований в європейську ринкову структуру.

З огляду на це, експерти DiXi Group розробили наступні рекомендації:

Німецьким компаніям варто розглянути можливість розширення своєї діяльності в Україні, оскільки лібералізація одного з найбільших ринків газу в Європі забезпечує хороші можливості для бізнесу у сферах постачання, транспортування і зберігання, видобутку газу та розвитку інфраструктури.
Німеччина виграє від більш глибокої інтеграції України до енергетичного ринку ЄС. Використання повної потужності реверсних потоків газу є ключовим фактором. Це вимагає політичної підтримки “Укртрансгазу” з боку Німеччини у переговорах зі словацьким оператором Eustream та інших операторів сусідніх країн ЄС.
Німецькому уряду доцільно використати важелі впливу в Раді ЄС та Єврокомісії для забезпечення підтримки проектів транскордонної інфраструктури з Україною. У разі підтримки, такі інтерконектори посилять енергетичну безпеку і стабільність.
Політичним та комерційним колам Німеччини слід переглянути позицію щодо проекту “Північний потік-2″ з огляду на зміни в Україні. Після очікуваної модернізації, українська ГТС стане найбільш сталим і надійним маршрутом для постачання російського газу до Європи.
Україна та Німеччина виграють від перетворення Енергетичного Союзу на успішну політику. Ця мета є досяжною лише за умови, якщо Україна стане невід’ємною частиною Енергетичного Союзу. Перенесення пунктів передачі газу із західного на східний кордон України дозволить і Україні, і ЄС скористатися шансом на перегляд контрактів з постачання газу з “Газпромом”.