2005-04-29

Тузла може перетворитися на Атлантиду

Острів Коса Тузла може протягом року зникнути з карти України. Крім того, течія у Керченській протоці, швидкість якої протягом останнього часу посилилася, розмиває Аршинцевську косу.

Спеціальна парламентська комісія заявила про невідкладну необхідність будівництва захисних споруд на Тузлі і відселення жителів Аршинцевської коси, повідомляє Кореспондент.нет.

Такі висновки тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань забезпечення парламентського контролю над режимом державного кордону в районі острова Коса Тузла оприлюднила після виїзного засідання до Керчі.

"Проблема Тузли повинна бути в центрі уваги української влади, оскільки на сьогоднішній день уже втрачено більше 1100 метрів острова. Крім того, є небезпека, що зона розмивання з’єднається з внутрішніми озерами Тузли", - повідомив голова комісії Ігор Осташ, додавши, що це є небезпечним для подальшого функціонування прикордонної застави на Тузлі.

За словами секретаря комісії Георгія Манчуленка, за минулий рік було розмито більше п’ятої частини території острова.

"Проблема розмивання пов’язана з прискоренням швидкості течії, зокрема внаслідок будівництва дамби російською стороною до семи вузлів", - підкреслив Осташ.

Нагадаємо, що у березні голова парламентської комісії закликав уряд України зажадати від Росії компенсацію за негативні екологічні наслідки, що завдаються українському узбережжю внаслідок будівництва дамби від Таманського півострова до острова Коса Тузла в Керченській протоці.

Ігор Осташ заявив, що зараз необхідно терміново розробити відповідну державну програму, "оскільки, якщо так само ми протягнемо ще рік, острів може просто зникнути з карти".

"На думку експертів, негайно потрібно розпочати будівництва захисних споруд. Кошти, які на це потрібні, - близько 10 мільйонів гривень", - повідомив він.

Як форс-мажорну теперішню ситуацію з островом охарактеризував і Георгій Манчуленко. "Потрібно негайно фінансувати захисні роботи на самому острові Тузла з резервного фонду Кабінету Міністрів України... Для фінансування робіт потрібно близько 7-8 млн гривень на Косу Тузла й у півтора рази менше коштів вимагає Аршинцевська коса", - уточнив він.

На Аршинцевській косі також розмивається узбережжя через течію в Керченській протоці, швидкість якої прискорилася. "Під загрозою підтоплення на ній опинилося близько 20 житлових будинків, підприємство "Затока", лінії електропередач, дороги, пляжі, 7 будинків відпочинку і пансіонатів", - повідомили Ігор Осташ.

За його даними, для відселення жителів Аршинцевсько коси і будівництва для них нового житла потрібно близько 7 млн гривень.

Результати виїзного засідання парламентської комісії будуть представлені Президенту й уряду найближчим часом.

Наприкінці вересня 2003 року Росія в односторонньому порядку розпочала будівництво дамби від російського Таманського півострова до українського острова Коса Тузла в Керченській протоці, пояснюючи свої дії необхідністю відновлення екобалансу в Краснодарському краї.

Україна кваліфікувала дії Росії як недружній акт і висловила побоювання з приводу можливого порушення своєї територіальної цілісності. Росія заявила про спірність статусу Тузли, однак не змогла надати документи, які б підтвердили приналежність острова до російської території.

Будівництво дамби було припинено 23 жовтня 2003 року в 102 метрах від держкордону України за домовленістю президентів двох країн.

Проте побоювання екологів, які попереджали про катастрофічні наслідки будівництва Росією дамби, що перегородила Керченську протоку, підтвердилися: Коса Тузла поступово занурюється у воду. Крім того, експерти неодноразово заявляли, що дамба становить небезпеку для екології всього регіону.