2016-12-28

ТОВ «Ангро-інвест» через суд хоче отримати спецдозволи на видобуток нафти та газу

ТОВ «Ангро-інвест» поза аукціоном та через суд намагається отримати 4 спецдозволи на видобуток нафти та газу на 20 років. Окружний адміністративний суд Києва прийняв рішення щодо цієї справи за відсутності уповноваженого представника Служби, якого не допустили до залу. Зазначимо, підприємство «Ангро-інвест» в обхід дозвільної процедури хоче отримати спецдозволи на геологічне вивчення з подальшим видобуванням нафти і газу в Полтавській області. Більше того, в Держгеонадрах відсутня інформація, що це питання погоджене Полтавською обласною радою, Мінприроди та Держпраці.

Окружний адміністративний суд міста Києва за головуючого судді Руслана Арсірія відмовив Державній службі геології та надр України у розгляді справи у відкритому судовому засіданні. Відтак суд прийняв рішення щодо розгляду спору між ТОВ «Ангро-Інвест» та Держгеонадра в рамках письмового впровадження за відсутності уповноваженого представника Служби, останнього не допустили до залу судового засідання.

Рішення цього суду є незаконним, оскільки при його прийнятті порушили норми процесуального та матеріального права. Перед прийняттям  рішення, судовий процес перевели в порядку письмового впровадження. Таким чином суд позбавив законного права Держгеонадр надати відповідні пояснення геологічної інформації, яка є вузько направленою.

Наголошуємо, що уповноваженого представника Держгеонадр не допустили до залу судового засідання та не врахували заперечень щодо заяви про розгляд справи в порядку письмового провадження. Більш того, в постанові Окружного адміністративного суду в резолютивній частині вказано, що «представник Держгеонадр на судове засідання не прибув, хоча був повідомлений належним чином». Звертаємо увагу, що представник Служби прибув до залу судового засідання вчасно, проте секретарем судового засідання було повідомлено про розгляд справи в порядку письмового провадження за заявою Позивача, без врахування позиції представника Держгеонадр України.

Також суд не розглянув клопотання Держгеонадр щодо відкладення розгляду справи та залучення третіх осіб (Генеральної прокуратури України, Полтавської обласної ради, Державної служби України з питань праці, Міністерства екології та природних ресурсів України) та клопотання про вихід з письмового провадження.

Держгеонадра готує апеляційне оскарження цієї постанови суду. Також Служба звернулась із заявами до Полтавської обласної ради та Генеральної прокуратури щодо приєднання до апеляційної скарги Держгеонадр з метою захисту державних інтересів.

Нагадаємо, отримання спеціальних дозволів суб’єктами господарювання можливо виключно в законний спосіб, а саме через аукціон з продажу спецдозволів.