2021-01-20

Tesla Model 3 на електровугрях

Про такий уявний експеримент зі створення двигуна Tesla Model 3, що живитиметься від електричних вугрів, йдеться на OilCарital. 

Автор і старший редактор порталу Jalopnik Джейсон Торчинський підрахував, скільки електричних вугрів (Electrophorus electricus) буде потрібно, щоб заряджати електромобіль Тесла під час їзди. З огляду на, що приклади зарядки електровиробів від вугрів існують, він припустив, що акумулятор електромобіля ці тварини могли б також підтримувати в робочому стані. Експеримент передбачає, що електромобіль може буксирувати акваріум з водою, в якій будуть знаходитися вугри. Вихідні дані: час зарядки Tesla Model 3 від електророзетки 120 В / 15 А (стандарти напруги і сили струму в США) при фактичних параметрах 120 вольт і 12 фактичних зарядних ампер, тобто 1440 Вт, дає 3-5 миль (4,8- 8,1 км) ходу.

Також, посилаючись на вчених-біологів Джейсона Галланта (Мічиганський держуніверситет) і Кеннета Катанію, він з'ясував, що дорослий електричний вугор одним розрядом може забезпечити напругу до 800 вольт на один ампер, але на дуже короткий термін. Для розрахунків взята більш реальна цифра в 600 В * А (по факту - 600 ват потужності. Доктор Галлант, засновуючи свої приблизні цифри на дослідженнях доктора Катанії, вважає, що дорослий вугор може виробити близько 50 імпульсів електрики протягом півсекунди, але, з огляду на час для відпочинку, автор виходив з 50 імпульсів в секунду.

«Ми можемо отримати потужність 600 Вт від вугра, але тільки на одну соту частку секунди, і ми можемо отримати до 50 таких імпульсів в секунду. Якщо кожен вугор дає 50 імпульсів по 0,01 секунди, тоді ми могли б використовувати двох вугрів, щоб отримати повну секунду електрики», - зазначає автор. Правда, це в 2,4 рази менше, ніж від 1 секунди зарядки від американської розетки.

Якщо на 1440 ват можна проїхати 4 милі за годину або 5,85 футів за секунду (6,44 км і 1,8 м відповідно), то очікується, що розряд в 600 ват дадуть можливість проїхати 2,44 фута (0,75 м ) за секунду або 2,68 км від розрядів за годину (1,66 милі за годину). Інша справа, що, щоб підтримувати таку потужність протягом секунди, потрібні мінімум 2 вугра, для хвилини гарантованої роботи знадобиться 120 вугрів, для години роботи - 7200 тварин. «Це дуже багато вугрів», - резонно зазначає автор.

Для середнього вугра потрібен акваріум в 200 галонів (близько 760 літрів). І навіть якщо помістити по 10 тварин в один такий акваріум, потрібно 720 акваріумів вагою 760 кг кожен. Таким чином, тільки вага води складе 547,2 тонни (автор порівнює з вагою VW Beetle - 1670 фунтів). Додайте до цього вагу вугрів, акваріума, контейнера з їжею (креветками та ыншими ракоподібними) і пристосування, щоб лякати вугрів - розряди тварини дають, поїдаючи їжу або захищаючись (автор дотепно пропонує демонструвати вуграм фільми про безглуздість життя зі спеціальних екранів).

І це все - заради 1,66 милі (2,68 км) шляху за годину. Навіть якщо Тесла теоретично може потягнути більш 0,5 кілотонни, «я вважаю, що вага і аеродинамічний вплив цього колосального причепа з акваріумом зведуть нанівець значну частину переваг зарядки вашому автомобілю на вуграх на ходу. Може, навіть з усіма перевагами, якщо я збираюся цього робити», - вважає Торчинський.

В цілому, вважає автор, сенс такий пристрій (якщо вдасться обійти зоозахисників) має лише в разі, коли він стаціонарний, і за умови, що «вам немає куди дівати креветок».