2015-09-08

Т. Чорновол: за 7 місяців газовидобувні компанії заборгували Україні 1 млрд грн

 За 7 місяців 2015 року з 21 газовидобувної компанії, п’ять заборгували державі близько 1 млрд грн. Про це на брифінгу повідомила народний депутат України Тетяна Чорновол, передає кореспондент УНН.

“За 7 місяців до державного бюджету газовидобувними компаніями було заплачено до держбюджету більше 3 млрд грн, а 1 млрд — ні. Зараз таких підприємств 21, найбільш проблемними з них є 5, це невеликий відсоток від загальної кількості, однак ті платежі, які не заплачені державному бюджету, насправді шокують. Цей мільярд практично „висить“ на 5 підприємствах. Не заплатили вони надзвичайно грубо, від того прибутку, що у них був вони віддали державі по 15%, 20%, 17%. Борги цих підприємств я рахувала, зокрема, і по податкових накладних”, — повідомила Т.Чорновол.

За її словами, якщо така тенденція зберігатиметься, то до кінця року це вже буде 2 мільярди боргу.

Вона додала, що повернути ці гроші реально, бо в держави є відповідні інструменти.

“Ці підприємства реально видобувають газ, то можна буквально відразу закрити велику частину боргів. Часткове покриття можна зробити вже за три дні, можна повернути собі свої свердловини і все без будь-якого розрахунку з приватним учасником спільної діяльності. Тобто, насправді прикрити всі ці борги не важко, в чому я не бачу жодних втрат інтересу держави. Свердловини повертаються на баланс Укргазвидобування і далі працюють”, — повідомила Т.Чорновол.

Як повідомляв УНН, 7 вересня міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що Європейський банк реконструкції і розвитку 30 вересня розгляне питання виділення Україні кредиту на 300 мільйонів доларів для закупівлі природного газу на опалювальний сезон.