2018-04-17

Сумний ювілей для Укргазвидобування: шістдесят відмов від Полтавської облради за 3 роки

12 квітня Полтавська облрада відмовила ПАТ «Укргазвидобування» у погодженні розширення меж двох наявних спецдозволів на видобування вуглеводнів - на Матвієвське та Горобцівсько-Відрадненське газоконденсатні родовища Полтавської області. 
У зв’язку з цією відмовою Укргазвидобування не зможе пробурити 7 свердловин, що призведе до втрат видобутку газу у 2020 році в обсязі 124 млн куб. м.

«Досягнуто сумного ювілею: з 2016 року Полтавська облрада вже 60 разів відмовляла  ПАТ «Укргазвидобування» у погодженні спецдозволів на нові ділянки та на розширення меж існуючих. Такі дії Полтавської облради спрямовані на зрив виконання державної програми нарощення видобутку українського газу “20/20” - зазначив Голова правління УГВ Олег Прохоренко.  

Дії Полтавської облради призводять до значних втрат для економіки України та добробуту Полтавщини. Зокрема, за розрахунками УГВ, у 2017-2020 роках ПАТ «Укргазвидобування» через відмови у погодженні спеціальних дозволів на користування надрами недоотримає щонайменше 3,3 млрд куб. м. газу. Втрати від несплаченої ренти та податків становитимуть 4.9 млрд грн. до центрального бюджету країни та, зокрема, 135 млн грн до місцевих бюджетів Полтавщини. 

Тільки у 2018 р. Укргазвидобування не зможе додатково видобути до 500 млн куб. м. газу, при цьому бюджетні надходження до Полтавщини значно зменшаться. Ці надходження могли б принести суттєву користь у покращанні інфраструктури регіону – лікарень, шкіл, доріг тощо.

Нагадаємо, що у 2018 році Укргазвидобування вже спрямувало 59,3 млн грн рентних платежів у місцеві бюджети різних рівнів Полтавської області.

Довідково 

На початку 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», ухвалений Верховною Радою 20 грудня 2016 року.

Згідно нього громади, на території яких ведеться видобування газу, отримуватимуть додаткові надходження до своїхбюджетів. Так, 2% від ренти з видобутку вуглеводнів спрямовуватиметься до обласних бюджетів, 2% – до районних і 1% – до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування (видобутку) відповідних природних ресурсів. 

Законe набрав чинності 1 січня 2018 року.