Створили технологію, що подовжує життя родовищ

Створена система штучного інтелекту подовжує життя родовищ, підвищуючи їх ефективність. Різні елементи системи вже впроваджені на низці найбільших родовищ.

Створили технологію у Сколковому. Вчені стверджують, що штучний інтелект обробляє геологічну інформацію у сотні, а часом тисячі разів швидше, ніж це робиться зараз. На їхню думку, технологія допоможе дістатися важкодоступних нафтових пластів. Сьогодні це вважається найвитратнішим процесом. 

"Датчики постійно стежать за ходом буріння, видають цю інформацію в штучний інтелект, який її аналізує на підставі отриманих уроків. Він знає, що за певних варіантів даних буріння може статися аварія, – пояснює професор, кандидат фізико-математичних наук Дмитро Коротєєв. – Крім того, штучний інтелект здатний розібратися, знаходиться бур у пласті або з якоїсь причини вийшов з нього і рухається по порожній породі. У всіх випадках видає сигнал SOS. У причинах збою треба розбиратися людині". 

Також одним із завдань системи є постійна підтримка оптимального режиму роботи великої кількості свердловин на родовищі. Якщо десь відбувається падіння видобутку, треба швидко знайти причину та варіанти її усунення. Важливо підкреслити, що інтелект дозволяє подовжити життя старих родовищ, де сьогодні під землею залишається 10-40 відсотків запасів.