2006-04-20

Стихійному лиху можна запобігти

У селі Сокирному Черкаського району склалася напружена ситуація, пов'язана з розмивом берегової смуги Кременчуцького водосховища. Берег на цій ділянці завширшки до 150 метрів захищає від затоплення та підтоплення мікрорайон "Дахнівка" м. Черкаси, села Будище, Свидівок та Єлизаветівку, а також іншу територію (в цілому близько 70 квадратних кілометрів). Неподалік на березі село Сокирне, водозабір питного водопостачання для обласного центру та санаторій "Перлина".

Внаслідок руйнівної дії течії Дніпра вже виведений із ладу резервний водозабір, а тому існує пряма загроза припинення водопостачання міста. Запобігти цій ситуації, як вважають фахівці, можна лише шляхом термінового укріплення берега та будівництва (відновлення) природного фарватеру.

Торік було виготовлено проектно-кошторисну документацію укріплення берега і одержано експертний висновок Держбуду України щодо вартості робіт, яка може сягнути 190-230 мільйонів гривень. Таких коштів, зрозуміло, в обласному бюджеті немає. Незважаючи на звертання до вищих інстанцій, питання фінансування робіт досі не вирішене.

Нещодавно у Сокирному відбулося чергове виїзне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участю міністра України з питань надзвичайних ситуацій Віктора Балоги. Він запевнив, що найближчим часом питання щодо джерел фінансування визначених робіт буде розглянуте в Кабінеті Міністрів України. Міністр поспілкувався і з керівництвом управління капітального будівництва області, де розглядалися питання щодо термінів виправлення цієї ситуації та застосування сучасних технологій берегоукріплення, які могли б стати значно дешевшими для регіону. Ці роботи потрібно виконати не пізніше квітня-липня нинішнього року.