2017-12-21

США ділиться досвідом з Україною по прозорій видачі ліцензій та контрактів у видобувному секторі

Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Держгеонадр Олег Кирилюк зустрівся з міжнародним експертом Natural Resource Governance Institute в США Aaron Sayne, який прилетів з Нью Йорку спеціально, щоб розповісти про свою успішну практику видачі ліцензій та контрактів у видобувному секторі, і поділився результатами досліджень в зробленому аналізі "12 маркерів корупції при видачі ліцензій і контрактів у видобувному секторі”.

Експерт Natural Resource Governance Institute в США Aaron Sayne розповів про важливість звітів та досліджень у видобувній сфері, адже компанії-лідери будуть краще проінформовані, щоб прийняти здорові економічні рішення.

Завдяки таким інструментам, як звіти, ми зможемо збільшити розширення прав і можливостей. Ми допоможемо створити новий і міцніший альянс з громадянами та урядами для розробки інноваційних способів використання природних багатств. Будемо вирішувати важкі проблеми та зондувати способи вирішення різноманітних проявів корупції в природних ресурсах. Говорити правду про владу, спираючись на докази та суворий аналіз, який передбачає, що підзвітне керівництво може вести  ефективну політику в секторі видобувних робіт. Ми прагнемо зробити відчутну і конкретну різницю наступні п'ять років у всьому світі та в окремих країнах.

Держгеонадра зацікавлені в співпраці з Інститутом управлінням природними ресурсами, та готові прислухатися до міжнародних експертів, адже вони розпочали сміливу та амбіційну стратегію, щоб краще сприяти вирішенню головних проблем нашого часу: вдосконалення управління природними ресурсами для сприяння сталому розвитку.

Я погоджуюсь з Аароном, що країни повинні поліпшити підзвітність та управління своїми нафтовими, газовими  ресурсами, щоб люди змогли скористатися багатством надр своєї країни. Держгеонадра вже розпочали роботу в цьому напрямку. На сьогодні, ми співпрацюємо в наданні звітів з Американською торговельною палатою в Україні, ІПВГ, Асоціацією газовидобувних компаній, Радою бізнес-омбудсмена та іншими – зазначив Олег Кирилюк.

Довідка:

Інститут управління природними ресурсами (NRGI) допомагає технічними порадами, прикладними дослідженнями, аналізом політики та розвитку потенціалу. Працює з державними міністерствами, з інститутами громадянського суспільства, засобами масової інформації, законодавчими органами та міжнародними інституціями з метою сприяння відповідальному та ефективному управлінню в геологічній галузі.