2017-03-23

США більше не є країною-кандидатом ІПВГ

Представники низки громадських організацій США підписали звернення до Департаменту внутрішніх справ з приводу скасування антикорупційних норм в американському законодавстві, що стосувались видобувних галузей.

Нагадаємо, раніше Конгрес США скасував поправку Кардіна-Лугара до Акту Додда-Френка 2010 року, яка вимагала від видобувних компаній публікувати інформацію про податкові та проектні виплати урядам щодо комерційної діяльності в нафтовій, газовій та гірничовидобувній галузях. Багато базованих в Америці нафтових компаній відмовились робити добровільні розкриття інформації про виплати в рамках EITI США.

У зверненні зазначається, що в США з 2012 року працювали над тим, щоб країна відповідала стандартам EITI, для чого утворилась багатостороння група зацікавлених осіб з громадського суспільства, бізнесу та урядових структур.

«Незважаючи на наше глибоке розчарування тим фактом, що США більше не є країною-кандидатом ІПВГ, ми, представники громадського суспільства EITI США, залишаємося залученими у підтримку принципів прозорості та підзвітності у видобувних галузях та допомагатимемо нашим союзникам по всьому світу у їхніх антикорупційних прагненнях» – йдеться у зверненні.

Звернення було підписане представниками таких організацій, як Publish What You Pay – US, The Lugar Center, United Mine Workers of America, Pipeline Safety Coalition, Center for Science in Public Participation та багато інших.