2020-09-02

Smart Energy планує збільшити видобуток газу на 5-6% в 2020 році

Smart Energy планує в 2020 році збільшити видобуток газу на 5-6% в порівнянні з 2019 - до 390 млн куб. м, повідомив генеральний директор групи Сергій Глазунов.

«Якщо говорити про плани до кінця року, то показники по видобутку ми розраховуємо виконати. Це близько 390 млн куб. м газу. У минулому році обсяг видобутку по групі Smart Energy склав 368,8 млн куб. м, у 2018 році - 295,8 млн куб. м», - сказав він в інтерв'ю агентству« Інтерфакс-Україна».

У той же час, за його словами, фінансові показники групи через значне падіння цін на енергоресурси як в світі, так і в Україні, погіршилися. Зокрема, виручка в першому півріччі скоротився приблизно на 30 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Частково ми компенсували падіння цін за рахунок нарощування обсягів видобутку, але в цілому ситуація не найсприятливіша. Зрозуміло, це відбилося і на нашому показнику EBITDA, прибутку, а також сумі відраховуються податків », - зазначив CEO.

Глазунов також повідомив, що група у другому кварталі через низькі цін вимушено переглянула свої операційні бюджети на поточний рік, скоротивши інвестиції майже на 40 %.

У той же час Smart Energy не відмовляється від нового буріння, і протягом наступних дванадцяти місяців планує забурити дві нові свердловини.

У середньостроковій перспективі підприємства групи мають намір продовжити свій розвиток і нарощувати видобуток природного газу, чекаючи відновлення попиту на ресурс і більш сприятливою динаміки в плані цін.

«Є затверджена бізнес-стратегія, якої ми дотримуємося, і досить успішно нею просуваємося. Газ ми небезпідставно вважаємо перспективним ресурсом, враховуючи світові прогнози про зростання його споживання як джерела енергії. В окремих прогнозах йдеться і про вихід газу на лідируючі позиції, з урахуванням того, що споживання менш екологічних вугілля і нафти знижуватиметься, а газ і вся відновлювальна генерація, швидше за все, будуть рости. Безумовно, з ростом попиту очікуємо сприятливу динаміку в плані цін. Газ як ресурс зручний у всіх сенсах - він екологічний, зручний в транспортуванні і в зберіганні. Ми бачимо досить непогані перспективи в цій галузі», - резюмував Глазунов.