2021-01-12

Скорочуючи нафтовидобуток, ОПЕК сприяє зростанню прибутку сланцевої галузі США

Рішення ОПЕК і країн-союзниць картелю не нарощувати видобуток нафти в лютому і березні стало запізнілим різдвяним подарунком для виробників сланцевої нафти США. Американські компанії скоротили свої витрати, але будь-яке підвищення цін дозволить збільшити прибутковість їх бізнесу. Про це повідомляє Reuters.

Минулого року видобуток сирої нафти в США впав на 2 млн б / д, оскільки низькі ціни і попит змусили виробників сланцевої нафти скоротити свої збитки. Тим часом, ще до початку пандемії інвестори стали надавати зростаючий тиск на галузь, щоб скоротити витрати і підвищити її прибутковість. Видобуток сланцевої нафти швидко скоротився, але може також швидко відновитися, якщо світові ціни продовжать свій зріст.

Минулого тижня Саудівська Аравія, найбільший в світі експортер нафти, заявила, що добровільно скоротить видобуток на 1 млн б / д в лютому і березні. У той же час Росія і Казахстан збільшать видобуток, не бажаючи поступатися своєю часткою ринку Сполученим Штатам.

Згідно з даними Rystad Energy, на двох найбільших сланцевих родовищах США нафтогазові компанії отримують прибуток при цінах від $ 30 до $ 40 за барель. Через підвищення цін в цьому році операційний прибуток сланцевої групи може вирости на 32%, вважають в Rystad.

За словами Рауля Леблана, віце-президента постачальника даних IHS Markit, ціни на нафту повинні досягти рівня в $ 60-65 / бар., щоб відновити видобуток в США на 1 млн б / д при одночасному підвищенні прибутковості інвесторів. Керівники енергетичних компаній в Колорадо, Оклахомі, Вайомінгу і північному Нью-Мексико говорять, що середня ціна на нафту повинна скласти $ 56 / барр., щоб вони могли істотно збільшити обсяги буріння.

У минулому році галузь настільки знизила активність, що роботи на родовищах в цьому році будуть означати «пом'якшення наслідків спаду, а не зростання», - сказав Сарп Озкан, старший директор аналітичної компанії Enverus.