2021-02-05

Shell зафіксувала чистий збиток у IV кварталі

Британо-нідерландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell (SPB: RDS.A) Plc зафіксувала чистий збиток у четвертому кварталі 2020 року через великі списання, а її прибуток без урахування разових факторів виявилася гіршим за прогнози ринку. про це повідомляє Enkorr. 

Чистий збиток в жовтні-грудні склав $ 4,01 млрд у порівнянні з прибутком в $ 965 млн за той же період попереднього року. Показник включає в себе одноразові списання в розмірі $ 2,7 млрд, пов'язані зі знеціненням активів, а також інші разові витрати в розмірі $ 1,1 млрд.

Прибуток з урахуванням зміни виробничих витрат (CCS) без урахування разових факторів - ключовий для Shell показник, за яким уважно стежить ринок, - склав $ 393 млн у порівнянні з $ 2,93 млрд роком раніше. Консенсус-прогноз для цього показника 25 аналітиків, опитаних Vara Research, становив $ 597 млн.

Зниження прибутку в компанії пояснюють падінням цін на нафту і зріджений природний газ, а також скороченням рентабельності видобутку і переробки.

Обсяг видобутку нафти і газу Shell в минулому кварталі зменшився на 10 %, до 3,371 млн барелів нафтового еквівалента на добу (бне / д).

Збиток Shell в сфері геологорозвідки і видобутку (upstream) склав $ 2,091 млрд порівняно зі збитками в $ 855 млн роком раніше. У сегменті нафтопродуктів зафіксовано збиток в $ 1,78 млрд проти прибутку в $ 1,18 млрд за той же період попереднього року, в газовому підрозділі - прибуток в $ 20 млрд проти $ 1,9 млрд роком раніше.