2007-03-01

Шахта даватиме на-гора мільярд кіловат-годин електричної та теплової енергії на рік

Перша когенераційна станція, яка виробляє електроенергію із шахтного метану, відкрилася в травні минулого року. Станцію споруджено за кошти орендного підприємства "Шахта імені О. Ф. Засядька". Вугільне підприємство, яким багато років керує народний депутат України Юхим Звягільський, реалізує цілу програму дегазації та утилізації шахтного метану. Таких проектів в історії вітчизняної вуглевидобувної галузі ще не було. За час роботи когенераційної станції тут вироблено 94 мільйони кіловат-годин електроенергії та 10 тисяч гігакалорій тепла. Восени минулого року розпочато будівництво другої черги об'єкта.

Після повної реалізації проекту шахта вироблятиме 1 мільярд кіловат-годин електричної та теплової енергії на рік: 576 мегават електроенергії та 505 гігакалорій тепла. Це повністю забезпечить потреби вугільного підприємства та дозволить частину електроенергії віддавати в загальну мережу. Крім того, тепло від шахти отримає місто: за розрахунками спеціалістів, комунальники таким чином зможуть економити дефіцитний природний газ, а влітку взагалі зупиняти котельні.Крім підвищення безпеки гірничих робіт (а саме метан вважається найбільш небезпечним і підступним ворогом гірників та не раз спричиняв аварії з людськими жертвами), результатом здійснення програми стане поліпшення екологічної обстановки. В рамках Кіотського протоколу про скорочення викидів в атмосферу парникових газів представники шахти провели переговори з урядами Голландії та Австрії. Метановий проект позбавить атмосферу 4 мільйонів тонн газів на рік (в еквіваленті СО2).

Перш ніж розпочати масштабний проект, "засядьківці" досконально вивчили світовий досвід. Виробників обладнання шукали по всьому світу. З допомогою профільних інститутів удосконалили способи дегазації, схеми провітрювання тощо. Німецькі бурильні верстати дають змогу бурити під землею свердловини довжиною до 300 метрів; загальна продуктивність - до 10 кілометрів свердловин на місяць. Сьогодні з шахти забирається до 85-90 відсотків метану. Для порівняння: показник 60 відсотків у світовій практиці вважається успішним.

У поверхневій дегазації шахта також не має собі рівних. За роки роботи пробурено близько 60 свердловин. Кілька років поспіль метаном заправляють автомобілі. У планах гірників - розширити кількість заправних станцій до 10 блоків. Тоді послуга стане доступною і мешканцям міста. Крім того, отриманий у результаті поверхневої дегазації метан можна використовувати в побуті.