2006-08-01

Шахт "імені Кощія Безсмертного" поменшає? <br><i>Під час прокурорської перевірки у Сніжному та Торезі припинено діяльність відразу 14 нелегальних шахт-"копанок"</i>

Масове «працевлаштування» у шахтарських містах Сніжному та Торезі у останні роки майже копія рядків із «Кобзаря» — «Жінки навіть з рогачами пішли в гайдамаки». Із тією, звісно, різницею, що дорослі і навіть діти подалися копати вугілля у нелегальних «норах», прихопивши не рогачі, а інший підходящий інструмент. І повністю віднадити їх від цього промислу, що після закриття тутешніх шахт дає можливість заробити «живу копійку», досі нікому не вдавалося. На «копанки» влаштовували облави, загортали їх бульдозерами, проте самодіяльні гірники згодом відновлювали роботу і продовжували свій ризикований промисел, ніби й нічого не сталося. А про причину ось такої «живучості», якій може позаздрити сам Кощій Безсмертний, відомо навіть тутешньому дошкільняті — кожна «копанка» повинна мати не тільки міцну крівлю, а й не менш надійний «дах».

А те, що отой «дах» забезпечується нелегалам-вуглярам не без участі місцевої міліції, взагалі ні для кого не було секретом. Тому прокуратура Донецької області, влаштовуючи рейд до «копанок» Сніжного й Торезу, тутешнім міліціонерам афішувала іншу мету візиту. Мовляв, їх збирають тільки на семінар, аби ліпше навчити нюансам протистояння незаконному вуглевидобутку. Саме тому приїзд дванадцяти мобільних груп перевіряючих на «копанки» виявився для робітників-нелегалів та їхнiх господарів немов сніг на голову. Проте вже після початку непогано спланованої операції витік інформації таки відбувся, бо із кількох місць перевірок «копачі» притьмом тікали, немов від цунамі.

На кожній із «копанок» виявлено від 5 до 10 тонн уже видобутого палива, що пізніше, виявилося, транспортують споживачам не тільки вантажівками, а й навіть залізницею. Причому видобувають вугілля і витягають на поверхню аж ніяк не дідівськими методами. До кожної з «нір» підключено електроенергію, однак дротів та кабелів місцеві енергетики вперто «не помічали». Зрештою, й метою перевірки стало не стільки виявлення отих «нір», а підтвердження саме того, що котролюючі органи чомусь, м'яко кажучи, не справляються зi своїми безпосередніми обов'язками.

«Стоїть питання, — «дивувався» на зустрічі з журналістами прокурор Донецької області Олексій Баганець, — куди дивилися контролюючі органи? Міліція не спрацювала...»

Утім подібне хронічне «недобачання» стосується не тільки міліціонерів. За словами обласного прокурора, вже підготовлено вимоги про проведення службових розслідувань не лише начальнику обласного управління міліції, а й керівникам управління екології та природних ресурсів, обласної державної земельної інспекції, управління лісового господарства, «Донецькобленерго». Тобто всім контролюючим органам і службам, які мали б запобігати очевидним порушенням.

Досі за результатами раптової перевірки вже порушено чотири кримінальні справи стосовно організаторів нелегальних шахт, долю інших вирішуватимуть результати дослідчих перевірок. А щодо існування «даху» отих «копанок», прокурор Донеччини навів напіванекдотичний, однак таки реальний, факт, що стався по свіжих слідах після рейду. «Відразу ж до прокурора міста приїхали кілька груп і заявили: «Каємося! Зробили велику помилку, що не тим платили. Ми змушені зробити висновки і платити вам, аби тільки «копанки» існували й надалі...»

Проте чи вдасться незаконному промислу й надалі розвиватися на заздрість казковому Кощію Безсмертному, таки покаже майбутнє. Принаймні досі організатори й господарі «копанок» переважно відбувалися тільки переляком та штрафами. Після чого, аби відшкодувати заподіяні збитки, звісно, бралися спустошувати надра ще більшими темпами.