2007-03-14

С.Глазунов: "Всі, хто отримує ліцензію без проведення аукціону, платять ті ж кошти, що і на аукціоні"

За оцінкою першого заступника міністра охорони навколишнього природного середовища України Сергія Глазунова, який є куратором геологічного напрямку роботи Мінприроди, минулий рік видався чи не найуспішнішим для Державної геологічної служби: і з фінансування геологорозвідувальних робіт, і з точки зору виконання завдань держзамовлення. Крім того, чи не вперше за останні роки Держгеолслужба майже вповні виконала свої фінансові зобов`язання перед держбюджетом по відрахуванню коштів, отриманих з продажу спецдозволів на користування надрами на аукціонах та поза ними.

Проте ряд задумів, зазначає пан Глазунов, через брак часу на їх реалізацію, не вдалося втілити в життя. Тож 2007 рік обіцяє стати значно напруженішим, більш плідним та результативним.

Детальніше про це та інше – в  інтерв`ю з першим заступником міністра охорони навколишнього природного середовища України С.Глазуновим.

Щодо надання спецдозволів на користування надрами
– У 2007 році згідно зі статтею 5 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» спецдозволи мають надаватися на аукціонах, окрім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України. Про які саме випадки йдеться?

– Випадки ті ж самі, які були і в 2006 році. Їх близько десяти. Я можу нагадати окремі з них. ...

– Коли Уряд планує прийняття нових постанов (про порядок надання спецдозволів та порядок проведення аукціонів з їх продажу), відсутність яких нині блокує процес ліцензування в сфері надрокористування?

– Порядок надання спецдозволів буде затверджений, я впевнений у цьому, вже в лютому місяці. Він зараз знаходиться на розгляді в Кабміні. Ми вже його передали, а порядок проведення аукціонів передамо, можливо, через тиждень-два. Там є кілька пропозицій від міністерств і відомств, тому що це ж колегіальний труд, не тільки Міністерство охорони навколишнього природного середовища над ним працює – близько 10 відомств беруть участь у цьому процесі. ...

– Через проблеми з погодженням ліцензійних ділянок надр з органами місцевого самоврядування наприкінці грудня минулого року не відбувся черговий аукціон з надрокористування. Що планується зробити, аби ця проблема не виникала в майбутньому?

– Працюємо з органами місцевого самоврядування. ...

– Скільки на сьогоднішній день надійшло заявок від надрокористувачів на отримання спецдозволів?

– Багато. Але, на жаль, ми не можемо їх усі взяти до розгляду, бо левова частка з них не укомплектовані. ...

Щодо вдосконалення галузевої нормативно-правової бази
– Чому Кодекс України «Про надра» вирішено винести на розгляд Кабміну лише після прийняття Верховною Радою Податкового кодексу України? Чому така тісна прив`язка до нього?

– Тому що багато його аспектів входить до кодексу «Про надра». ...

Щодо процесу підготовки угоди про розподіл продукції на Прикерченській ділянці надр
– На якому етапі знаходиться процес підготовки до підписання угоди про розподіл продукції на Прикерченській ділянці надр з компанією «Венко»?

 –     Угода практично вже готова. ...

Щодо реорганізації НАК «Надра України»
– У липні 2006 року було прийнято розпорядження КМУ щодо удосконалення структури  НАК  "Надра  України". Яка доля чекає на НАК? Компанія займатиметься лише геологорозвідкою чи й видобутком вуглеводнів?

Розпорядження Кабінету Міністрів про реорганізацію Компанії було підписане ще урядом Юрія Єханурова. Ми тривалий час розглядали це питання, бо там є і негатив, і позитив…

Повністю інтерв`ю можна прочитати в журналі "Продуктивний горизонт"