2020-08-20

СФУ створив сорбент з нафтоокислюючими штаммовими культурами

Сорбент з нафтоокислюючими штаммовими культурами створили фахівці Сибірського федерального університету. 

Сорбент, здатний буквально перетравлювати нафтопродукти, створений в Росії, повідомляє прес-служба Сибірського федерального університету (СФУ). Результати своєї роботи вчені університету опублікували в «IOP Conference Series: Materials Science and Engineering».

В даний час встановлені на підприємствах нафтовідловлювачі, що покликані відокремлювати і утримувати небезпечні забруднюючі речовини, працюють в середньому на 30% заявленої ефективності. Багато токсикантів потрапляють в навколишнє середовище і завдають істотної екологічний шкоди. «Ми вирішили шляхом фізико-хімічного аналізу скласти досьє на нафтопродукти стоків різних підприємств і підібрати сорбенти, здатні вловлювати токсиканти, які раніше не потрапляли в пастки», - зазначила доцент кафедри інженерних систем будівель і споруд СФУ Ольга Дубровська.

Дослідження проводилося на прикладі обмивальних вод теплосилового обладнання Красноярської ТЕЦ-2, однією з найбільших теплових електростанцій в Сибіру.

Вчені виділили основну групу забруднювачів - кремнійорганічні масла. Потім розділили довгі полімерні ланцюжки на короткі фрагменти за допомогою кавітації впливу, при якому суцільний потік рідини розривається бульбашками або порожнинами, заповненими парою. Після цього коротколанцюжкові забруднювачі були піддані впливу особливого сорбенту, що містить нафтоокислюючі штаммові культури.

«Дані культури - живі бактерії, здатні "виїдати" нафтопродукти. Бактерії поміщаються в спеціальні пори в структурі сорбенту, їх легко імобілізувати (перевести у режим "сплячки"). Однак під час "їжі" в процесі абсорбції нафтопродуктів вони активізуються і очищають стічні води від небезпечних домішок», - пояснила Дубровська.

У нового сорбенту є аналоги - Unisorb-Bio, С-Верад. Однак продукт, створений вченими СФУ, має іншу мінерально-органічну основу. Новий біосорбент - це невеликі гранули, зручні у використанні в промислових масштабах. Університет вже отримав замовлення від компанії, яка готова включитися у виробництво інноваційного продукту у великих обсягах, повідомляє Teknoblog.ru.