2017-11-13

Щоб реанімувати видобуток газу на Чорноморському шельфі, потрібно використовувати досвід Румунії

Для України, яка планує реанімувати видобуток газу на Чорноморському шельфі, досвід роботи компаній, які працюють на сусідніх румунських ділянках, може бути дуже корисний. У Румунії напрацьована система співпраці компаній-операторів і сервісних компаній, українські компанії могли б використовувати цей досвід.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Геннадій Кобаль. На його думку, при розробці українських ділянок необхідно тісно співпрацювати з компаніями, що працюють на сусідніх румунських ділянках. Це стосується обміну геологічною інформацією, залучення підрядників на кілька ділянок, що може сильно здешевити майбутні роботи для українських компаній.

"Треба враховувати, що країни-сусіди по Чорноморському басейну, а саме — Румунія, досить активно проводять операції на шельфі, що, безумовно, має свої ризики на суміжних ділянках, але і несе свої переваги, наприклад створення спільного хаба для сервісних компаній", — коментує голова правління "Укргазвидобування" Олег Прохоренко.

На початку 2017 р. державна компанія "Укргазвидобування" подала заявки на п'ять офшорних площ — Кирилівська, Крабова, Созанівського, Медуза і Зміїна. Державна служба геології та надр України відмовилася погоджувати "Укргазвидобуванню" ці ділянки, посилаючись на відсутність погоджень Одеської обласної ради. У свою чергу, "Укргазвидобування" подала в суд, так як вважає, що згода облради на офшорні ділянки не потрібна.

"Більшість опитаних учасників ринку, а також у самій Держгеонадра вважають, що, швидше за все, "Укргазвидобування" зможе отримати погодження через суд. Тому, можливо, вже в наступному році держкомпанія отримає офшорні ділянки, і постане питання про початок геологорозвідки. Тоді співпраця з Румунією вийде на новий рівень", - йдеться в статті.