2015-07-02

Саудівська Аравія загнала сланцевий бум у США в кут

Голова Royal Dutch Shell Бен ван Берден заявив, що крок Саудівської Аравії відносно того, щоб відмовитися від своєї ролі врівноважуючої сили на світовому ринку нафти загальмував енергетичний бум в Америці.

За словами ван Бередена, що ОПЕК на чолі з Саудівської Аравією нагадав сланцевим компаніям та їхнім покровителям на ринках облігацій, що «є ще ризик в цьому бізнесі».

Генеральний директор Shell впевнений, що в галузі було багато помилок: зокрема, не було цінового ризику, адже виробники та всі інші сторони, котрі мають відношення до видобутку сланців, вважали, що ОПЕК завжди коригуватиме обсяги нафти у відповідності до глобального попиту і триматиме ціни на нафту більше за 100 дол. за барель.

Берден вважає, що падіння цін на нафту після рішення ОПЕК у листопаді не скорочувати виробництво в умовах різкого зростання видобутку в США і слабкіший, ніж очікувалося, попит послали потужний сигнал про те, що Ер-Ріяд не "гарантуватиме ціну", використовуючи свої матеріали, щоб збалансувати ринок.

Голова Shell підкреслив, що після всіх цих подій американським компаніям доведеться докласти багато зусиль для того, щоб скороти витрати та підвищити ефективність. При цьому він зазначив, що сланцеве середовище в США «показало дивовижну стійкість, і це абсолютно вірно», але додав, що якщо американські ціни на нафту залишаться в межах від $ 50 до $ 60 за барель, то буде важко виправдати істотні нові витрати на інфраструктуру й буріння. Відповідно, на думку ван Бердена, США необхідні більш високі ціни на нафту.