2018-02-16

Розробка плану стійкості енергосистеми – один із напрямків співпраці фахівців України та США

 У Міненерговугілля обговорили підготовку Національного плану стійкості енергосистеми України, який розробляється за сприяння фахівців Міністерства енергетики США. Зустріч з американськими колегами провела заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко за участю трьох генеральних директорів нових директоратів Міненерговугілля: Віталія Кушнірова – генерального директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Ольги Буславець – генерального директора Директорату енергетичних ринків, та Максима Федотова – генерального директора Директорату викопних видів палива.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко зазначила, що з часу початку роботи над Національним планом стійкості енергосистеми України чимало змінилося в законодавчому полі України: прийнято Енергетичну стратегію України до 2035 року, Закон України «Про ринок електричної енергії» та інші нормативно-правові акти. Тому зазначений план має орієнтуватися на пріоритети, визначені цими документами.

На завершальному етапі знаходиться процес розробки дорожньої карти з реалізації Енергетичної стратегії до 2035 року. «За результатами цієї роботи будуть сформувані 5 опорних пріоритетів, які мають стати основою подальшої діяльності Міністерства по впровадженню стратегії» - повідомила Наталія Бойко.

Віталій Кушніров зазначив, що за останні роки Міненерговугілля розробило низку секторальних документів, серед яких Програма розвитку гідроенергетики до 2026 року, Концепція Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2020 року, Концепція розвитку газовидобувної галузі України та інші. «Зараз працюємо над визначенням найбільш актуальних завдань, щоб сформувати єдине бачення розвитку енергетики України на найближчу перспективу», - підкреслив він.

Ольга Буславець окреслила роботу Міненерговугілля щодо створення конкурентних ринків. Також зазначила, що План стійкості має відповідати положенням Закону України «Про ринок електричної енергії», імплементація якого наразі триває.

Щодо процесу формування Директорату викопних видів палива та його стратегічні завдання поінформував генеральний директор підрозділу Максим Федотов. «Директорат буде відповідати за формування політики в трьох секторах - нафтогазовому, вугледобувному та торфодобувному», - зазначив він. Розвиток власного видобування енергетичних ресурсів, за його словами, є основною умовою зміцнення енергетичної безпеки, і на це будуть спрямовані зусилля новоствореного Директорату.

Американські колеги з свого боку поділилися досвідом та зазначили, що для Міністерства енергетики США пріоритетними напрямками є ядерна безпека, кібербезпека, забезпечення сталого проходження осінньо-зимового періоду та стійкість енергосистеми.

Учасники зустрічі домовилися продовжити співпрацю та обмін досвідом для формування та реалізації Національного плану стійкості енергосистеми України.