2024-02-23

Рівень підземних вод стрімко знижується по всьому світу — дослідження

Вчені Каліфорнійського університету США виявили, що у багатьох частинах світу спостерігається швидке виснаження запасів підземних вод.

Згідно з дослідженням, опублікованим у науковому журналі Nature, було вивчено дані вимірювання рівня підземних вод із 170 тисяч колодязів у понад 40 країнах. Команда науковців також отримала доступ до даних про рівні підземних вод за 1980-2000 роки у 542 водоносних горизонтах, щоб прослідкувати темпи зниження у ХХІ столітті.

Аналіз 1693 систем водоносних горизонтів виявив, що рівень підземних вод знизився між 2000 та 2022 роками на 71%. При цьому рівень підземних вод знижувався більше ніж на 0,1 метра щороку в 36% систем.

Як розповів співавтор дослідження Скотт Ясечко, найбільший темп зниження спостерігався у водоносному горизонті Аской-Сопламо в Іспанії.  Там, за його словами, середнє зниження становило 2,95 метра на рік. Серед систем, в яких спостерігалося найшвидше зниження рівня підземних вод, також були кілька водоносних горизонтів в Ірані.

Водночас дослідники зафіксували позитивні результати у Бангкоці, Аризоні та Нью-Мексико, де підземні води почали відновлюватися після заходів, спрямованих на краще регулювання використаної води або її перенаправлення для поповнення виснажених водоносних горизонтів.

Крім того, науковці з’ясували, що зниження підземних вод прискорилося у перші два десятиліття ХХІ століття у 30% проаналізованих випадках. Це значення є вищим, аніж зареєстровані дані в період між 1980 та 2000 роками.

Зазначається, що падіння рівня підземних вод може ускладнити доступ людей до прісної води, яку використовують для пиття або поливу посівів, а також призвести до просідання грунту.