2015-06-16

Резонансна справа Держгеонадра vs Голден Деррік. Чи буде фінал?

17 червня 2015 року о 12:00 у Вищому адміністративному суді відбудеться черговий етап розгляду резонансної справи між Держгеонадра України та ТОВ «Голден Деррік» щодо остаточного припинення права користування надрами підприємства з покладами нафти, газу природного та газу сланцевих товщ на 19 ділянках.

Держгеонадра забезпечує захист інтересів держави в даній судовій справі, що пов’язана з порушенням чинного законодавства у сфері надрокористування, а також несплатою підприємством значних коштів до бюджету України – більше 6 млн.грн., які держава витратила на геологічне вивчення по зазначених ділянках. Метою Держгеонадра є повернення до власності держави відповідних ділянок з покладами стратегічних корисних копалин.

Нагадаємо, Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2015 винесена повністю на користь Держгеонадр України. Тобто 19 ділянок надр повернуто у власність Держави.

«Генеральною прокуратурою було проведено перевірку діяльності ТОВ «Голден Деррік», за результатами якої виявлено значні збитки державі. На підставі подання Генеральної прокуратури Держгенадрами в інтересах держави було позбавлено «Голден Деррік» права на користування надрами. Судові справи між державою та комерційними організаціями, за якими стоїть минуле керівництво держави, завжди непрості. Але нами зроблено дуже багато роботи, ми пройшли безліч судових процесів, останній етап яких відтягується за допомогою різноманітних інсинуацій – втретє Вищий адміністративний суд відкладає розгляд справи з надуманих підстав. Ми прагнемо працювати над залученням інвестицій, формуванням ефективного ринку, очищенням від корупції та збільшенням надходжень до державного бюджету, а не брати участь у «показових виступах». Я дуже розраховую на зацікавленість спільноти та ЗМІ в цьому процесі, на інформаційну підтримку та об’єктивне висвітлення цієї резонансної справи», - коментує Микола Бояркін, т.в.о. голови Державної служби геології та надр України.

Історія питання:
Компанія «Голден Деррік» у 2010-2012 роках отримала від колишнього керівництва Держгеонадр 19 спецдозволів на користування надрами з метою розробки нафтогазових і газових родовищ в різних регіонах України.

У березні 2014 року за результатами перевірки Генеральної прокуратури України Держгеонадрами було скасовано наказ в частині надання ТОВ «Голден Деррік» спеціальних дозволів на користування надрами на 16 ділянках та анульовано 3 спецдозволи.

ТОВ «Голден Деррік» не сплатило вартості геологічної інформації до державного бюджету, чим спричинено значних збитків державі. Крім того, було виявлено порушення чинного законодавства у сфері надракористування.

ТОВ «Голден Деррік» було подано до Окружного адміністративного суду міста Києва позов у адміністративній справі до Державної служби геології та надр України про визнання протиправними та скасування вищезазначених наказів від 18.03.2014 № 78 та № 79.

Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 28.01.2015 винесена повністю на користь Держгеонадр України. Тобто 19 ділянок надр повернуто у власність Держави.

ТОВ «Голден Деррік» подано касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України. Розгляд справи втретє відкладено на 17.06.2015, 12:00.