2005-05-10

Реанімація вітчизняного вугілля

Концепція розвитку вугільної галузі України на період до 2030 року розробку якої розпочав уряд, передбачає збільшення видобутку вугілля з 60 до 110 мільйонів тонн на рік. Бо вугілля на сьогодні є єдиним енергоносієм який може в достатніх обсягах забезпечити потреби національної економіки. За прогнозами фахівців, частка вугілля в структурі використання енергоносіїв у світі найближчими роками зростатиме всупереч тенденціям останнього часу, а розвідані запаси вугілля в Україні становлять 117,6 млрд тонн, що при запровадженні на вітчизняних теплових електростанціях новітньої технології дасть змогу забезпечити енергетичні потреби України щонайменше на найближчі 60 років.

Про це йшлося учора на нараді у Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, участь у якій взяли фахівці вугільної галузі та керівники облдержадміністрацій вуглевидобувних регіонів України. Мета нашої наради - у жодному випадку не масове закриття шахт, не зменшення видобутку вугілля чи зниження його ролі в паливно-енергетичному комплексі, а повернення вугільній галузі колишньої слави, потужності, міцності та заможності наголосила глава уряду.

За словами Юлії Тимошенко, розробка комплексної програми розвитку вугільної галузі стане органічною складовою стратегії паливно-енергетичного комплексу. Адже саме вугілля є тим енергоносієм, стратегічні запаси якого має у своєму розпорядженні Україна. І його видобуток є важливою складовою енергетичної безпеки держави.

Сьогодні у вугільній галузі існує системна криза, зумовлена передовсім морально-технологічною застарілістю шахтних комплексів, невизначеністю вартості видобутку вугілля, оскільки вона вимивалася через вертикально інтегровані компанії, а шахти не отримували відповідних грошей і не могли розвивати виробництво, зазначила Прем'єр. За її словами, гроші, що виділялися на обладнання шахт, використовувалися вкрай неефективно, а кошти на закриття шахт відмивалися в тіньовому секторі. Все це відбивалося на населених пунктах навколо шахт, житті людей, які пов'язали свою долю з вугільною галуззю.

На переконання глави уряду, добре розроблена концепція швидко дасть динамічний результат, а її невіддільною складовою має стати гарантування
гідного життя шахтарів і безпека роботи гірників.