2005-01-18

Радість і сум газовиків

"Нафтогаз" тішиться своїми досягненнями в газовій сфері і скаржиться на важкі умови роботи

Минулий рік виявився успішним для українських газовиків. Таким був лейтмотив організованого НАК "Нафтогаз України" семінару під милозвучною назвою "Перспективи розвитку газової галузі України", що відбувся наприкінці минулого тижня.

Підсумовуючи результати роботи за рік, директор департаменту ресурсів НАК "Нафтогаз України" Микола Гончарук відзначив, що за 2004 рік було досягнуто найвищих показників. А саме: вдалося транспортувати в країни Європи 120,4 млрд кубометрів газу. Паралельно тривали роботи з розвитку газорозподільної мережі (за 2004 рік було замінено 97 км аварійних газопроводів, у 2000 році -- лише 33 км), загалом у розвиток газотранспортної системи було вкладено 1,2 млрд дол. Пан Гончарук також зазначив, що впродовж минулого року за рахунок введення нових технологій (встановлення лічильників за програмами кредитування та примусове їх задіяння, а також установлення громадянами економних приладів опалення -- конвекторів) вдалося зменшити обсяги споживання газу населенням на 1 млрд кубометрів.

Організатори семінару скористалися з можливості поскаржитися на проблеми, що переслідують галузь. Надлишкове, за словами керівництва НАК, оподаткування газовидобувної галузі та державний контроль за цінами для населення та бюджетників є тими факторами, що стримують її (галузі) розвиток. За таких умов, стверджує начальник департаменту з видобування нафти і газу НАК "Нафтогаз України" Богдан Крупський, видобуток українського газу (за умови реалізації його населенню) нерентабельний.

Окрім того, у 2004 році виникли перепони в проведенні геологорозвідувальних робіт. У "Нафтогазі" скаржаться на те, що минулоріч складно було отримати спеціальні дозволи на право користування надрами. Впродовж 2004 року ДК "Укргазвидобування" отримала 13 таких дозволів, 52 інших сьогодні належать комерційним структурам.

Однак і це ще не все. НАКівці також скаржилися на скасування нульової ставки ПДВ на імпорт газу, а також на те, що підприємства комунальної теплоенергетики в Західному реґіоні перевищують ліміти споживання природного газу.

В контексті відновлення звиклої ставки ПДВ для імпортерів газу не можна не згадати і про нещодавнє підвищення ціни на туркменський газ для України з 44 до 58 доларів за 1000 кубометрів. За розрахунками фахівців НАКу, ціна цього газу для споживачів після сплати всіх необхідних податків і платежів становитиме приблизно 80-90 доларів за 1000 кубометрів. При цьому працівники "Нафтогазу" прогнозують зниження рівня розрахунків за газ підприємствами теплокомуненерго та енергогенерувальних компаній, які є основними споживачами імпортованої продукції, щонайменше на 10-15%. Відповідно, заборгованість за газ та податкова недоїмка НАК збільшиться приблизно на 1,9 млрд грн, до 5,3 млрд грн.

З огляду на це можна припустити, що найближчим часом "Нафтогаз" пропонуватиме підвищити ціни на газ для нині дотаційних категорій споживачів - населення, бюджетних організацій та тепловиків. Тим паче, що такі розмови вже тривають. Скажімо, в інтерв'ю "Экономическим известиям" 13 січня голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко пояснив, що стримування зростання ціни на газ для всіх споживачів, окрім промисловості, має значні негативні наслідки. "Проблема в тому, що в нас не залишається інвестиційної складової, яку вартувало би спрямовувати на різке збільшення власного видобутку газу", - сказав пан Бойко. Окрім того, він зазначив, що населення повинне купувати газ за ринковою ціною, а соціально незахищені верстви мають отримувати адресні дотації. Тож, за словами Юрія Бойка, підвищення ціни на газ на 20% було б цілком нормальним.

У коментарі "Поступу" директор енергетичних програм центру досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін підтвердив можливість збільшення ціни на газ. Щоправда, нез'ясованим залишатиметься питання, наскільки підвищать ціну газу для різних категорій споживачів. "Додатковий тиск створить і висока ціна туркменського газу (додаткові 440 млн дол. видатків). І як вони (ціни) будуть розподілені між споживачами - це питання НКРЕ та нового уряду", - сказав він.

Що ж до питання перегляду рішення про скасування нульової ставки ПДВ для імпортного газу, то пан Саприкін зізнався, що зараз прогнозувати щось важко: "Щонайменше півтора місяця це питання не будуть розглядати, і поки воно залишається, як є...", - зазначив Володимир Саприкін.