2016-07-13

Прозорість ринку надрокористування – пріоритет Держгеонадр

Держгеонадра активно виступає за реформування своєї сфери діяльності. Перші результати реформування вже є. За словами Миколи Бояркіна, Служба веде дискусію та прислухається до ініціатив профільного міністерства, АГСЄ, інших міжнародних організації, щоб досягнути єдиної позиції у реформуванні сфери надрокористування.

«Держгеонадра не проти, щоб чітко розділити функції. Щоб геологія була геологією, перевірки – перевірками, спецдозволи – спецдозволами. Але важливо розуміти сам принцип розмежування цих функцій: кому ми будемо їх передавати? Адже профільний ринок сьогодні обмежений», - пояснив в прямому ефірі «5 каналу» т.в.о.голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Зокрема пріоритетом Держгеонадр сьогодні є прозорість та відкритий доступ до інформації. «Надра були в нас закриті, про них фактично ніхто нічого не знав. Десь перед 2015 роком цю сферу почали відкривати. Зараз вже всі карти у відкритому доступі, і це дуже важливо. Сьогодні ми говоримо, що ми відкриті, тому, будь ласка, контролюйте всі процеси», - зазначив Микола Бояркін. Зараз Служба працює, до прикладу, над реєстром надрокористувачів, електронним реєстром надр тощо.

«На все це потрібні великі гроші, яких, як завжди, не вистачає або взагалі немає. Не дивлячись на складнощі, у нас є результат. Ми шукаємо та залучаємо кошти іноземних донорів, аби зробити повну інтерактивну карту. У нас є фонд на опрацювання цієї карти. Інформація зараз стала відкритою», - резюмував керівник Держгеонадр Микола Бояркін.