2021-11-25

Пройшла апробація пілотного проєкту з використання глибинних відеокамер в свердловинах

Пілотний проєкт із застосування глибинні відеокамери для обстеження стовбурів свердловин діючого фонду в режимі реального часу реалізується компанією ДТЕК у співпраці з міжнародним підрядником Weatherford.

Глибинні камери апробовано на Семиренківському родовищі для визначення причин виникнення непрохідності в свердловинах під час проведення геофізичних досліджень. Як пояснюють новатори, використання глибинних відеокамер дозволяє точно визначити причину виникнення непрохідності по стовбуру свердловини. При їх використанні на свердловинах Семиренківськогородовища ДТЕК Нафтогаз скоротив строки усунення непрохідності свердловин більше, ніж на 75% і зменшив на 40% вартість робіт. Використання відеокамер суттєво підвищує операційну ефективність, скорочує строки простою свердловини та сприяє нарощуванню видобутку газу.

Постачальником відеокамер виробництва DHVI є компанія Symoil. Камери можуть використовуватися в екстремальних умовах – при тиску до 1000 атмосфер і температурі до 150-160°С. Це дозволяє застосовувати їх для обстеження свердловин глибиною більше 5000 м у режимі реального часу.