2016-02-29

Пришвидшена процедура отримання погодження спецдозволів відкриває галузь для інвесторів

Нова процедура отримання погодження на видачу спеціальних дозволів на користування надрами дає поштовх для активізації проектів у сфері геологорозвідки та видобутку корисних копалин.

Відповідно до змін до Постанови Кабінету Міністрів №615, внесених у грудні минулого року, облради зобов’язані прийняти рішення щодо погодження спецдозволу впродовж строку, встановленому Держгеонадра, в іншому разі видача погодження здійснюватиметься автоматично. Зі свого боку, Держгеонадра зобов’язана в одноденний термін надіслати пакет документів від заявника на погодження до обласних рад.

«Активне надання погоджень на отримання спецдозволів ми вважаємо одним з основних шляхів для залучення інвесторів у галузь. Раніше заявникам доводилося довго чекати на погодження насамперед від облрад, подеколи це тривало рік і більше. Протягом 2 останніх років 8 облрад не задовольнили жодної поданої заявки на погодження щодо отримання спецдозволу на надрокористування. А це фактично означає, що достатньо багато проектів були заморожені, – сказав Микола Бояркін, т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України. – Ми розуміємо, що суттєва зміна процедури видачі погодження спецдозволів викликає занепокоєння облрад, але ми віримо що цей механізм є критично необхідним для притоку інвесторів в галузь і розвитку місцевих громад».

Відповідно до законодавства, погодження з боку Держгеонадра та облради є обов’язковими для отримання надрокористувачем спецдозволу і реалізації інвестиційного проекту. Ефективна взаємодія Служби з облрадами є основою для активізації роботи галузі, в тому числі для проведення відкритих аукціонів – ефективного та прозорого механізму залучення інвестицій. У 2015 році Держгеонадра провела 3 аукціони у форматі відкритих торгів, в результаті яких було залучено десятки мільйонів гривень.