2006-06-02

Природа не терпить порожнечі

На посаду голови НАК “Нафтогаз” претендують голова компанії “Укргазвидобування” Ілля Рибчич, нинішній в. о. голова НАК Олександр Болкісєв і, можливо, заступник голови правління “Нафтогазу” Ігор Воронін. Такі версії оприлюднила вчора газета “Дело”.

Водночас колишній міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов вважає, що Плачков вчинив некоректно, коли запропонував кандидатуру О. Болкісєва. “Оскільки Плачков причетний до розвалу “Нафтогазу” цього року, він узагалі не має морального права вносити свою кандидатуру. Нового керівника має пропонувати новий уряд”, – заявив він. На думку екс-міністра, О. Болкісєв цілком може продовжувати виконувати обов’язки голови правління ще протягом місяця.

Найбільш імовірним кандидатом на посаду керівника “Нафтогазу”, на думку колишнього члена парламентського комітету з ПЕК Олега Салміна, є Ілля Рибчич. “Він має досвід і працює в структурі компанії з часу її заснування”, – зазначив О. Салмін.

Як пише “Дело”, доволі вагомі шанси одержати посаду голови “Нафтогазу” при розподілі посад у новому уряді має Блок Юлії Тимошенко. Щоправда, жодних кадрових пропозицій від блоку наразі не було. Народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль сказав, що блок має намір говорити про конкретних претендентів тільки після підписання коаліції. Не відкидають, що в лідера БЮТ своє бачення розвитку подій довкола керівництва “Нафтогазу”. Ще під час свого першого прем’єрського “призову” Юлія Тимошенко жорстко боролася за важелі впливу на “Нафтогаз України”, які за старою, ще кучмівською традицією, перебували в руках Президента та його оточення. Власне цим чинником, до речі, можна пояснити надто тривале (зважаючи на кількість скандалів) перебування на посаді Олексія Івченка. Ймовірно, теперішня логіка думок Юлії Володимирівни полягає в тому, що після повторного входження на посаду глави уряду вона і тільки вона матиме право курувати “Нафтогаз”. А відтак прізвище голови НАК у цій ситуації вже менш важливе.

Водночас “Дело” з посиланням на джерело в “Нафтогазі” пише, що ще однією з кандидатур на посаду голови правління НАК залишається заступник голови правління “Нафтогазу” Ігор Воронін. Він також є головою ради директорів компанії “УкрГазЕнерго” – дочірньої структури “Нафтогазу” та RosUkrEnergo, якою вони володіють на паритетних засадах.

Кандидатура Вороніна має великі шанси за умови збереження впливів і можливостей RosUkrEnergo, оскільки Ігоря Вороніна неодноразово пов’язували із цим підприємством і розвоєм його діяльності в Україні.

А тим часом в. о. прем’єр-міністра Юрій Єхануров повідомив, що Кабмін наразі не розглядає кандидатури нового керівника НАК “Нафтогаз України”, інформують “Українські новини”.

Глава уряду також заперечив винесення на розгляд Кабінету Міністрів  іншої кандидатури на посаду керівника “Нафтогазу України”, крім в. о. керівника “Нафтогазу України” Олександра Болкісєва. “Наразі немає інших кандидатур”, – сказав він.

Нагадаємо, свого часу Юрій Єхануров не відкидав імовірності, що посаду голови “Нафтогазу України” можуть розглядати в пакеті посад нового Кабінету Міністрів під час формування парламентської коаліції.