2021-07-19

Прийнято Закон про несанкціонований видобуток корисних копалин

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин» (№ 3576). За нього в другому читанні проголосували 307 народних депутатів.

Закон визначає відповідальність як для фізичних, так і для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого та загальнодержавного значення.

Посилено кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, а також введено відповідальність за незаконне видобування корисних копалин у великому розмірі та в особливо великому розмірі, збільшено штрафи. Відповідні зміни внесені до Кримінального та Адміністративного кодексів України. Відтепер на осіб, які здійснюють незаконний видобуток, буде накладено штраф у розмірі 1–12 млн грн, або ж вони понесуть відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк 2–8 років.

Також, на парламентському засіданні був підтриманий у першому читанні Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях» (№ 3790), покликаний зробити видобувну індустрію ще прозорішою і обов‘язковою для звітування перед суспільством.