2011-06-20

При закупівлі техніки для освоєння шельфу Чорного моря питання безпеки - пріоритет

Розробка Чорноморського шельфу потребує особливих умов, зокрема дотримання найжорсткіших вимог безпеки, тому при закупівлі нової бурової техніки цьому питанню приділяється визначальна увага. Про це в інтерв’ю «5 телеканалу» заявив заступник голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Вадим Чупрун.

«Питання безпеки – виписані буквально на кожній сторінці технічної документації для нової бурової установки та додаткового обладнання для неї. Наше головне завдання при розробці цієї документації – убезпечити себе від повторення тієї трагедії, яка сталася у Мексиканській затоці», - підкреслив заступник голови правління «Нафтогазу України».

«Вартість цієї установки - 250 млн. доларів. Ми заплатили, відповідно до умов контракту, 80% - 202 мільйони. Підтвердження є. Ось - сплата всіх рахунків. А ось це те, що поширюється на всі інші 150 млн. додаткового обладнання, додаткових умов, все те, щоб убезпечити на 10-ки років надалі роботу цієї бурової установки», - зазначив Вадим Чупрун, демонструючи пакет документації.

Вадим Чупрун також продемонстрував у ефірі телеканалу тендерну документацію на саму бурову установку, придбану нещодавно у Сінгапурі, додаткове обладнання для неї та банківські документи про оплату 80% базової вартості установки.

«Умови такі, що окрім цієї бурової установки ми ще замовляємо обладнання, яке знадобиться нам надалі на наступних бурових установках - другій, третій, десятій. Сюди входять і вертолітна техніка, і перевезення, і так далі. Але ціна базової установки - 250 млн. Її можна перевірити. Тут поставлені сотні печаток, сотні підписів. Вона пройшла аудит у всіх інстанціях. Зараз вона проходить аудит у всіх компетентних органах. Ми - відкриті. Наша компанія є публічною. Ми не маємо права ні в ліво, ні в право зробити, особливо, що стосується фінансових питань», - наголосив Вадим Чупрун.

Урядовий портал