2004-08-23

Претензії Росії щодо Тузли пов'язані з нафтою

Причиною суперечки між Москвою і Києвом навколо Тузли може бути нафта, стверджує щоденна російська газета "Коммерсант". Як дало зрозуміти газеті її джерело, яке побажало залишитися неназваним, саме з нафтою пов'язане бажання Києва провести кордон в Азовському морі і Керченській протоці не по дну, а по поверхні води, а також добитися того, щоб Росія безумовно визнала Тузлу територією України.
Як пише газета, українські геологи підтвердили цю версію неназваного джерела газети. "Зверніть увагу на деякі міжнародні угоди, укладені недавно Україною, - заявив "Коммерсанту" один з них. - У самий розпал будівництва дамби Президент Кучма перебував з візитом у Бразилії. А ця країна разом з Норвегією є світовим лідером з видобутку нафти з морського шельфу на великих глибинах.
Крім того, українська сторона підписала з однією з бразильських компаній угоду про проведення спільних робіт якраз неподалік від Керчі. Більше я вам сказати нічого не можу". Як наголошує газета, про те, що конфлікт навколо Тузли може бути пов'язаний саме з розподілом шельфу Азовського моря і Керченської протоки, де можуть бути або вже знайдено великі родовища нафти, свідчать і інші факти.
Зокрема, той факт, що російську делегацію, яка прибула до Києва для переговорів з проблем Тузли, очолює колишній нафтовик Віктор Калюжний. Раніше В.Калюжний брав участь в аналогічних переговорах про делімітацію морських кордонів в акваторії і на шельфі Каспійського моря. Одержати підтвердження або спростування цієї версії кореспонденту газети не вдалося - на цю тему відмовилися говорити члени обох делегацій. Черговий раунд російсько-українських переговорів з проблем острова Коса Тузла пройшов у Києві 4 грудня. Переговори відбулися за зачиненими дверима, пише газета.