2015-12-01

Прес-реліз Держгеонадр: тимчасове зупинення дії 40 спецдозволів на користування надрами

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) тимчасово зупинила дію 40 спецдозволів на користування надрами, надавши компаніям термін для усунення порушень та відновлення робіт на ділянках. Ці рішення прийняті Комісією з питань надрокористування у складі представників як Держгеонадра, так і Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів та Державної комісії по запасах.

Порушення були виявлені департаментом геоконтролю Держгеонадра в ході перевірок, що входить до основних обов’язків Служби.

Згідно з процедурою, спершу за результатами перевірки підприємств представники департаменту геоконтролю видають Акт перевірки і за наявності порушень – припис з їх переліком і встановленим терміном на їх усунення (від 30 днів). Якщо підприємства не усувають визначені недоліки, Держгеонадра виносить це питання на обговорення Комісії щодо подальшої дії спецдозволів. За результатами засідання Комісії Держгеонадра видає наказ, де вказує спецдозволи, дію яких буде зупинено. При цьому згідно з законодавством, дія спецдозволу зупиняється з моменту, коли надрокористувач отримав офіційне повідомлення від Служби.

Низка рішень про зупинку дії ліцензій прийнята внаслідок звернення Державної фіскальної служби України до Держгеонадра щодо несплати підприємствами обов’язкових платежів до держбюджету. Зокрема, ДФС України проінформувала Держгеонадра стосовно СП «Полтавська газонафтова компанія», ТОВ ВКФ «Велта», ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укрнафта». За даними фіскальної служби, заборгованість «Полтавської газонафтової компанії» перед держбюджетом становить 133 млн грн, ПАТ «Укргазвидобування» – 286 млн грн. На ТОВ ВКФ «Велта», окрім заборгованості перед державним бюджетом в ході планової перевірки службою геоконтролю Держгеонадра виявила порушення вимог законодавства про надрокористування.

Департамент геоконтролю в ході перевірок виявив такі суттєві порушення як видобуток поза межами гірничого відводу та поза межами ділянки, невідповідність кількості видобутих запасів плановим обсягам, що передбачені у програмі робіт, незатвердження запасів у встановлені законодавством терміни, несплата коштів до державного бюджету за збільшення (приріст) запасів тощо.

«Керуючись нормами закону, Держгеонадра системно перевіряє надрокористувачів на предмет виконання взятих ними зобов’язань незалежно від галузі чи масштабів їхньої діяльності. В разі виявлення порушень, Служба повідомляє про це надрокористувача і призупиняє дію ліцензії на певний період, у які компанія має виправити порушення. Причому треба розуміти, що зупинка дії спецдозволу – це тимчасовий захід, а після усунення підприємством виявлених порушень Служба відновлює дію спецдозволу. Також зупинка не впливає на термін дії ліцензії. Наша мета – налагодити ефективне надрокористування в Україні, тому ми закликаємо надрокористувачів ретельно ставитися до взятих на себе зобов’язань, щоб відновити роботу на ввірених їм ділянках», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о Голови Державної служби геології та надр України.

По 40 зупинених спецдозволах приписи Держгеонадра щодо усунення порушень видані підприємствам з різних сфер надрокористування, серед яких нафта і газ, граніти, кам’яне вугілля, ільменітові розсипи, торф, пісок, вода тощо.

Окрім зупинки дії дозволів, Держгеонадра визначила близько 90 дозволів, по яких є певні порушення, але термін, відведений на їх усунення, не передбачає зупинки роботи на ділянці. Ще 9 спецдозволів анульовані, що здійснюється виключно за відмови самих надорокористувачів та за відсутності потреби подальшого користування надрами.

З переліком підприємств, по яких дія спецдозволів була тимчасово зупинена або анульована, а також підприємств, яких було попереджено про порушення і надано термін для їх усунення можна ознайомитися у наказах (з додатками ) №373, 374 та 375 від 18 листопада 2015 року за посиланням. (Наказ №373: зупинено дію 6 дозволів та надано терміни для усунення порушень по 40 дозволах. Наказ №374: зупинено дію 31 дозволу, анульовано 9 дозволів, надано терміни для усунення порушень по 51 дозволу. Наказ №375: доповнено перелік порушень та визначено термін для їх усунення по 3 спецдозволах).


Юридична довідка:
•Відповідно до пункту 4 Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 № 391, Державна служба геології та надр України відповідно до покладених на неї завдань зупиняє та анулює в установленому порядку дію спеціальних дозволів на користування надрами, поновлює їх дію.
•Право тимчасово зупиняти дію спеціального дозволу на користування надрами установлено статтею 57 Кодексу України про надра, згідно з якою у разі порушення вимог цього Кодексу користування надрами може бути обмежено, тимчасово заборонено (зупинено) або припинено Держгеонадрами України або іншими органами в порядку, встановленому законодавством.
•Згідно з пунктами 22, 23 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615, підставами для зупинення дії або анулювання спеціального дозволу на користування надрами є:  1) подання органів державного гірничого та санітарно-епідеміологічного нагляду, державного геологічного і екологічного контролю, органів місцевого самоврядування, органів державної податкової служби; 2)  виявлення порушень у сфері геологічного вивчення та використання надр під час планової або позапланової перевірки органом державного геологічного контролю. Крім того, Відповідно до пункту 22 Порядку дія дозволу може бути зупинена у разі: 1) порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр; 2) проведення гірничих робіт без геологічного та маркшейдерського обслуговування; 3) наявності заборгованості з плати за користування надрами; 4) невиконання в установлений строк приписів уповноважених органів щодо усунення порушень законодавства у сфері надрокористування, тощо.

За більш детальною інформацією звертайтеся, будь ласка, до Юлії Пряникової,[email protected], +38098 30999 53.