2005-03-10

Працюємо на перспективу

Рік тому, у лютому 2004-го, НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта” очолив Олег Франчук. Успіхи підприємства завжди нерозривно пов’язані з особистістю його керівника. “Град Прилуки” неодноразово намагався поспілкуватися з новим начальником НГВУ “Чернігівнафтогаз”, проте Олег Геннадійович не поспішав знайомитися, мотивуючи це тим, що тоді ще зарано було говорити про позитивні зрушення та давати обіцянки. І ось минув рік. На підприємстві постійно нарощуються обсяги видобутку вуглеводнів, докорінно змінився підхід працівників до виконання своїх посадових обов'язків, зміцнилася трудова і виробнича дисципліна. Сьогодні НГВУ „Чернігівнафтогаз" є одним із найуспішніших підрозділів ВАТ „Укрнафта", на 15 родовищах якого видобувається 15,4% нафти і 1% газу від загального видобутку цих вуглеводнів в Україні.

Про підсумки минулого року, а також проблеми, з якими доводиться зіштовхуватися прилуцьким нафтовикам, і йшла мова на прес-конференції, проведеній начальником НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта” для представників регіональних ЗМІ. Пропонуємо увазі читачів відповіді Олега Франчука на запитання журналістів:

- Олегу Геннадійовичу, яким видався перший рік Вашого керівництва НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта”?
- Минулого року вперше, починаючи з 1972-го, вдалося не тільки призупинити річне падіння видобутку нафти, а й навіть збільшити видобуток порівняно з попереднім роком. Планом на 2004-й рік було передбачено видобуток нафти, включаючи газовий конденсат, на рівні 496,4 тис. тонн проти 448,2 тис. тонн, видобутих у 2003 році; видобуток нафтового і природного газу - 182,7 млн.м3 проти 175,3 млн.м3, видобутих у 2003 році. Фактично досягнутий видобуток нафти з конденсатом - 511,6 тис. тонн (приріст проти 2003 року склав 14,2 %), нафтового і природного газу - 196 млн.м3 (приріст 11,8%). Крім того, нашим підприємством у минулому році введено в дію 7 нових нафтових та 1 газову свердловину. До речі, з нових нафтових свердловин видобуто 26,6 тис. тонн нафти, а з газової – 2,4 млн.м3 газу і 2,4 тис. тонн конденсату. 52 свердловини введені в експлуатацію з бездії, і за рахунок їхньої роботи додатково видобуто 5,5 тис. тонн нафти. 8 свердловин переведено на механізований видобуток, на 33 проведено обмеження водоприпливів, що в сумі поповнило видобуток нафти на 9,7 тис. тонн. Загалом, додатковий видобуток нафти з конденсатом склав 64,7 тис. тонн (при плані 43,2), газу - 6,2 млн.м3. Протягом 2004-го наше підприємство виконало 167 капітальних і 627 поточних ремонтів свердловин, що теж суттєво вплинуло на якість роботи. Ці показники особливо значимі, враховуючи низьку забезпеченість запасами і те, що багато років не проводилися геолого-розвідувальні роботи для покращення сировинної бази. Минулий рік створив також і певні перспективи для подальшої успішної діяльності нашого підприємства у регіонах Чернігівщини. Оформлено та отримано 6 ліцензій на геологічне вивчення нових площ. На трьох із них планується розпочати деталізаційні сейсмічні роботи вже у поточному році. Хочу зазначити, що такі досягнення стали можливими завдяки консолідованій роботі підприємства із ВАТ „Укрнафта", мобілізації внутрішніх ресурсів та самовідданій праці кожного члена колективу НГВУ.

- Ріст виробництва сприяв і поповненню бюджетів міста та держави...
- Починаючи з лютого 2004 року, НГВУ „Чернігівнафтогаз" постійно нарощує обсяги видобутку вуглеводнів, і, як закономірний результат, - зростають і фінансові показники підприємства. Так, за 2004 рік до бюджетів усіх рівнів нами було направлено 104,7 мільйонів гривень, це на 2,2 мільйони більше, ніж у 2003 році.

- Як НГВУ “Чернігівнафтогаз” піклується про своїх працівників?
- Колектив нашого підприємства налічує 2344 чоловіки (у тому числі 453 жінки). І одне із своїх пріоритетних завдань сьогоднішнє керівництво НГВУ вбачає у реалізації соціальної політики, підвищенні добробуту людей, які трудяться на підприємстві. У минулому році посадові оклади наших працівників збільшувалися двічі (на 20% у травні та на 15% у серпні), і на кінець 2004-го середня зарплата становила 1288 гривень (для порівняння: у 2002 році - 808 гривень, у 2003-му – 996). З 1 березня працівники НГВУ отримуватимуть ще на 15 % більше, тож середня зарплатня становитиме 1747гривень. Значну увагу приділяємо і оздоровленню своїх працівників та їхніх сімей. Так, у 2004 році за кошти підприємства було оздоровлено 175 дітей, за кошти профкому придбано 150 путівок для оздоровлення дітей разом з матерями.

- А як щодо безпечності роботи на виробництві?
- Загалом, на заходи по охороні праці, навколишнього середовища та пожежну безпеку у минулому році було витрачено майже 9 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовувалися на придбання сучасних газоаналізаторів типу СГХ-17, впровадження прогресивного методу зварювання труб на трубній базі, модернізацію пожежно-технічного обладнання.

- Яка роль у діяльності НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта” відводиться благодійності?
- Управлінська команда НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта” значною мірою опікується нагальними потребами регіону та проблемами соціально незахищених верств населення. Тільки за минулий рік сума благодійної допомоги, наданої нашим підприємством, сягнула 958 тисяч гривень. У НГВУ створено 90 робочих місць для інвалідів. Крім того, управління – активний учасник програми “Соціальний розвиток Чернігівської області”. На її реалізацію у 2004 році ми направили 2 мільйони гривень. До речі, вже підписана така програма і на 2005 рік.

- Олегу Геннадійовичу, чи довелося Вам щось змінювати чи модернізувати у процесі виробництва НГВУ “Чернігівнафтогаз”?
- Дійсно, за минулий рік НГВУ „Чернігівнафтогаз" направило немало коштів на будівництво і модернізацію трубопроводів та обладнання. Для вдосконалення процесу видобутку нафти, конденсату і газу у сучасних умовах необхідна досконала система обліку нафти та газу. Саме над її модернізацією ми наразі працюємо. Уже придбані найновіші засоби вимірювань та контролю і введений в експлуатацію вузол обліку сирої нафти на дожимній насосній станції Талалаївка вартістю 1,1 мільйони гривень, побудовано і введено 12 вузлів обліку нафти і газу на технологічних дільницях нафтопромислів. На сьогодні закінчено реконструкцію трубопроводу Талалаївка-Гнідинці (освоєно 6,1 мільйони гривень) та продовжується реконструкція нафтопроводу Гнідинці-Прилуки (який вводиться дільницями), освоєно 6,1 мільйони гривень. Велика увага приділяється капітальному ремонту транспортної мережі нафтопромислового району. Власними силами підприємства виконано ремонт промислових і технологічних трубопроводів на суму 3,2 мільйони гривень. Зараз колектив НГВУ посилено працює над інтенсифікацією видобутку вуглеводнів та покращенням приймальності свердловин на базі нових технологій, застосовуючи комплексні обробки призабійних зон свердловин. Це обробки свердловин ударно-хвильовою дією, постановкою ванн з розчинниками АСПР, соляно-кислотними обробками, способом розкриття теригенних колекторів на 38 свердловинах, за допомогою яких додатково видобуто близько 17 тис. тонн нафти і 1,5 млн.м3 газу.

- Чи має таке успішне підприємство невирішені проблеми?
- На жаль, без них не обходиться. Велика біда - несанкціонований відбір вуглеводнів, що не тільки призводить до значних матеріальних збитків, а й завдає шкоди навколишньому середовищу. За 2004 рік на об'єктах НГВУ „Чернігівнафтогаз" було виявлено та ліквідовано 42 несанкціонованих врізки у нафтопроводи. А їх ліквідація вимагає значних ресурсів – як людських, так і матеріальних. 150 тисяч гривень, не рахуючи збитків, завданих навколишньому середовищу, – ось сума, у яку обійшлася нашому підприємству ця діяльність. Негативна традиція продовжилася і у 2005 році: за два місяці вже виявлено дві несанкціонованих врізки та одну крадіжку матеріальних цінностей. Тож для попередження подібних злочинів ми започаткували відпрацювання об'єктів Чернігівського нафтопромислового району, яке проводимо спільно з працівниками Прилуцького ВБОЗ та ВДС БЕЗ Прилуцького МРВ УМВС. Проте, керівництво НГВУ „Чернігівнафтогаз" у розв’язанні цієї проблеми не покладається лише на міліцію. На об’єктах нафтопромислового району працюють мобільні групи із числа працівників підприємства, нами придбані ефективні трасопошукові прилади, які дозволяють своєчасно виявляти несанкціоновані врізки. За допомогою нової техніки цілеспрямовано проводиться обстеження продуктопроводів. Крім того, створені групи по обстеженню об'єктів нафтопромислових районів. Але, незважаючи на усі запобіжні заходи, у Талалаївському, Варвинському та Прилуцькому районах ситуація стосовно розкрадання матеріальних цінностей та нафтопродуктів наразі залишається складною. У місцях розміщення об'єктів нафтового комплексу продовжують діяти кримінальні угрупування з числа мешканців Чернігівської, Сумської та Полтавської областей, злочинним промислом яких є крадіжки нафти, газового конденсату, стабільного газового бензину та запірної арматури. Члени цих угрупувань перебувають у полі зору Служби безпеки, наявна інформація про них регулярно передається до правоохоронних органів для більш детального відпрацювання.

- Розкажіть, будь ласка, про плани на 2005-й рік.
- Загалом, колектив НГВУ „Чернігівнафтогаз” 2005 рік розпочав успішно: за 2 місяці видобуто понад плану 4,4 тис.тонн нафти з конденсатом і 1,7 млн.м3 газу. Уповільнювати таких стрімких темпів виробництва ми не збираємося. Сподіваємося понад плану (на поточний рік по видобутку нафти з конденсатом він становить 515 тис.тонн, видобутку нафтового і природного газу - 196 млн.м3) додатково видобути 53,32 тис.тонн нафти, у тому числі 6,5 тис.тонн по нових свердловинах. Для реалізації цього завдання НГВУ розроблені геолого-технічні та організаційні заходи, зокрема, буріння п’яти свердловин, підвищення ефективності використання фонду нафтових свердловин, переведення свердловин на механічний видобуток, інтенсифікація припливу до вибоїв свердловин тощо. Колектив НГВУ „Чернігівнафтогаз” з упевненістю дивиться у майбутнє, працює на перспективу. Розроблені заходи на подальше нарощення видобутку нафти та газу на основі оновлення основних фондів на сучасній техніці, покращення екологічної безпеки об’єктів нафтовидобутку. Планується будівництво установки підготовки газу Мільківського і Леляківського газоконденсатних родовищ на базі нових технологій з автоматизованими системами керування технологічними процесами і інформаційно-вимірювальними системами зі створенням АРМів. Також продовжуються роботи по реконструкції систем збору і транспортування нафти та газу. Особливу увагу приділено реконструкції трубопроводів в охоронних зонах, переходах через водойми і малі річки. На Ярошівському нафтовому родовищі заплановано будівництво компресорної станції для збору і транспортування попутного газу; у планах підприємства – і реконструкція Богданівського групового замірного вузла та двох резервуарів РВС-5000 Гнідинцівського товарного парку. На підтримання діючої системи збору вуглеводнів, капітальний ремонт технологічних трубопроводів планується освоїти близько 14 мільйонів гривень. Зазначу, що практично усі роботи проводитимемо власними силами. Усі ці чинники сприятимуть збільшенню на 0,7%, у порівнянні з 2004 роком, видобутку нафти з конденсатом За рахунок збільшення рентної ставки на видобуток нафти у 2005 році до бюджету додатково буде направлено 56,9 мільйони гривень. І, звісно ж, у 2005 році діятимуть соціальні пільги і проводитимуться виплати працівникам НГВУ та пенсіонерам підприємства.

Отже, підводячи підсумки роботи НГВУ “Чернігівнафтогаз” ВАТ “Укрнафта” за рік, що минув, можна з упевненістю сказати: управлінська команда Олега Франчука за цей час встигла не тільки сповна проявити свої організаторські та керівні якості, а й віднайшла можливості для якнайповнішої реалізації виробничого потенціалу підприємства. Дбати про добробут своїх працівників, освоювати нові площі та постійно удосконалювати виробництво – ось мета, яку ставить перед собою і заради якої працює прилуцьке підприємство НГВУ “Чернігівнафтогаз” та його керівник Олег Франчук.