2007-03-21

Повернення з льодів <br><i>Українська експедиція знайшла в Антарктиді бактерію з протираковими властивостями</i>

З Антарктики щойно повернулася одинадцята українська експедиція дослідників. Перед від'їздом по домівках учені прибули до столиці, де мають пройти обов'язкове медичне обстеження. Незважаючи на важкий переліт (полярники подолали майже 20 тисяч кілометрів), вчора вони поспілкувалися з журналістами. Протягом року на острові Галіндес, де розташована база, 13 українських науковців досліджували атмосферу, властивості полярних грунтів, а також вивчали віруси і бактерії, які живуть в умовах Антарктики. Саме наші полярники першими знайшли такий різновид бактерій як мелоніми, які мають унікальнi протираковi властивостi.

Окрім роботи у далекому краї, наші земляки ще й гостей приймали. Зокрема, англійську принцесу Анну, яка разом iз чоловіком виявила бажання відвідати саме українську базу. Цікавість гостей із Туманного Альбіону можна зрозуміти. Адже саме вони у 1996 році передали нашій державі цю станцію, яка тоді називалася «Фарадей», а пізніше  отримала ім'я Вернадського. За це українська сторона зобов'язалася протягом десяти років безкоштовно надавати Великобританії всю інформацію про наукові відкриття.

Попри важливість дослідів на Антарктиці, розвивати й фінансово підтримати полярників наша країна не в змозі. Наприклад, дослідники вже не один рік просять корабель, за допомогою якого можна вивчати не тільки льодову поверхню острова, а й води, що його омивають. Поки що відповідь уряду одна — грошей ледве вистачає на щорічне відправлення експедицій на Полюси. Ця сума складає приблизно 1,5 мільйона доларів, а щоб побудувати судно, необхідно щонайменше 20 мільйонів.

Інше, на що скаржаться вчені, — в Україні досі не прийнято закон про Антарктичну діяльність. А це означає, що полярники, які працюють там за копійки, абсолютно не захищені соціально. «Ми розробили нову програму і напрацювання майбутніх досліджень. Також готовий необхідний проект закону про захист діяльності полярників, який чекає на ратифікацію парламентом», — розповів перший заступник міністра освіти і науки України Андрій Гуржій.

Науковці кажуть, що під льодом Антарктики лежать практично всі елементи таблиці Менделєєва. Дістати їх поки що не можна — через відсутність необхідної техніки, а також через ратифіковану країнами всього світу заборону на видобуток тут корисних копалин до 2020 року. Однак фахівці переконані: якщо українська влада й надалі настільки скупо підтримуватиме розвиток досліджень і не прийме відповідні закони, після зняття мораторію наша держава може опинитися поза розподілом багатств Антарктики.