2006-03-16

Повені на Буковині не буде

Аналізуючи прогноз весняного водопілля 2006 року, складений за даними снігозйомки, фахівці роблять висновок, що максимальні рівні води на Буковині не досягнуть небезпечних позначок.

Проте, попри заспокійливі прогнози, як повідомили в центрі пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області, всі пожежно-рятувальні автомобілі, які є на озброєнні ГУ МНС, укомплектовано рятувальним спорядженням, необхідним для рятування людей на воді.

Готовий до застосування “САРМ’’ – спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль, укомплектований рятувальним човном із двигуном, мотопомпою, генератором для освітлення вночі, а також усіма необхідними інструментами, які можуть знадобитися під час розбирання завалів, різних аварій та інших НС.

За словами фахівців, територію Чернівецької області дренує густа мережа річок. Загалом їх тут налічують майже 4,5 тисячі, серед яких понад 3,7 тисячі є постійними водостоками загальною довжиною 6,9 тис. км. Серед річок області є й невеликі струмки, й такі великі та важливі ріки, як Дністер, Прут і Сірет. Займаючи четверте місце в Україні за водними ресурсами, Чернівецька область поступається лише Закарпатській, Івано-Франківській і Львівській. Унаслідок підвищення температури наприкінці лютого – на початку березня починається весняний льодохід, який на великих річках триває п’ять-десять днів. Характерним явищем для цього періоду є затори криги на річках, які призводять до підвищення рівнів води. Факторами небезпеки повені є руйнування будинків, будівель, мостів, розмив шляхів сполучення, внаслідок повені починають просідати будинки, виникають зсуви й обвали.

Майже щовесни на р. Дністер утворюються потужні затори, які призводять до підняття рівнів води на 5-6 м і затоплення прилеглої території річкової долини. Властивістю режиму Дністра є часті повені протягом усього року. Для водного режиму Прута також характерні повені впродовж року, а надто навесні – під час сніготанення щорічно спостерігають підняття рівнів води, однак максимальні значення їх майже ніколи не перевищують дощових повеней, навіть тоді, коли весняне водопілля підсилює випадання дощів. На Пруті маже щорічно буває 10-15 повеней. Значну частину їх сформовано великими зливами та весняним водопіллям, що спостерігають раз на 14-16 років і для якого характерне підняття рівнів води на 5-6 м, а затопленням прибережних територій сягає 2-3 км. Такі повені спостерігали 1911, 1927, 1941, 1955, 1969 рр.

Цьогоріч снігу в горах ще багато, та паводкова ситуація в області залишається під контролем. Усе залежить від погодних умов, від швидкості потепління та сходу снігу. Проте процес снігонакопичення триває. Серія циклонів, які проходять через Карпати, спричинила значні опади у верхів’ях рік. Процес весняної повені також може посилити тало-дощовий паводок, завчасність прогнозу якого не перевищує однієї-двох діб. Саме вони можуть спричинити найбільші збитки. Нині запаси снігу на територіях басейнів річок Дністер, Прут, Сірет незначні. Снігопади, які випали цього тижня, та поступове танення снігу не стануть причиною різкого збільшення водності до кінця першої декади березня. Звісно, якщо їх не змінять зливи.